Krönika
5 oktober 2021 14:34

Lätt att hamna i ridhusfällan

LedareHösten är här och med det är det lätt att hamna i ridhusfällan. Men överdriven ridning i ridhus hör inte till de sätt att jobba hästen på som kan förebygga hältor, därför tipsar Ridsports redaktionschef Lena Sellman att läsa artikelserien "Rid hästen frisk" om hur du som ryttare kan förebygga hälta.

Lätt att hamna i ridhusfällan
Lena Sellman är redaktionschef på Ridsport. Foto: Ridsport

Nu närmar sig en mörk, kall och blöt period av året, då det inte längre är ljust på kvällarna. Det betyder också att det inte är så roligt att rida ut, om du som de flesta av oss andra har ett nio till fem-jobb och då måste rida i becksvart mörker, på vardagarna i alla fall. Om du inte har tillgång till en belyst ridbana förstås.

Då är det lätt att hamna i ridhusfällan. Faktum är att det är lätt att fastna i ridhusfällan ändå. För det är bekvämt med ridhus, det tycker jag också. Det är ofta nära stallet, det är upplyst och skyddat för väder och vind.

Men. Enligt färsk statistik från Agria har antalet veterinärbesök rusat i höjden under pandemin. De ser en ökning med mellan 17 och 20 procent. Läs det igen. En femtedel (!) fler veterinärbesök än före pandemin.

För det är bekvämt med ridhus, det tycker jag också.

Agria har inga svar på vad det beror på men däremot kan de se att det fortfarande är hälta som är den vanligaste orsaken till att hästen får träffa veterinären. Det är ganska sorgligt eftersom det finns så många sätt att jobba hästen på som kan förebygga just hältor. Överdriven ridning i ridhus hör inte till dem.

2018 gjorde vi artikelserien ”Rid hästen frisk”, elva artiklar om hur du som ryttare kan förebygga hälta. Vi kommer att lyfta upp den på vår sajt igen, läs den! Nog vore det väl toppen om vi med större kunskap kan minska antalet sprutade leder?

I övrigt vill jag bara påminna dig om att ta tillvara på varje dag i livet, du vet aldrig när det tar slut.

Om du inte trivs på jobbet, våga ta steget att byta karriär.

Tänk inte sen, tänk nu. Städa bort alla energitjuvar, livet är för kort för att de ska få suga åt sig av din energi. Och om du inte trivs på jobbet, våga ta steget att byta karriär. Inspireras av de som vågade i senaste numret av tidningen Ridsport.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Här ska det egentligen vara en enda person, men jag måste hylla hoppryttarna i Tokyo, Riesenbeck och Aachen. Som ni levererar!

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden