Hästägartips
16 september 2021 13:06
Ridsportplus

Lätt massage får i gång systemet

VeterinärtLymfmassage har gått från att användas på människa till att hjälpa hästar att bli av med överflödig vätska som samlats i kroppen.

Lätt massage får i gång systemet
Bebe Gransten arbetar med och håller kurser i lymfmassage. Foto: Ulrika Fåhareus

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Inom humanvården används lymfmassage ibland på patienter som genomgått cellgiftsbehandling eller operation, då lymfkörtlarna har skadats eller opererats bort. Det används också vid övervikt, svullnad i kroppen och andra stopp i lymflödet.

På hästar har det blivit allt mer populärt med lymfmassage, som ett sätt att föra ut överskottsvätska.
– Det är via lymfsystemet som alla slaggprodukter ska ta sig ut, säger Bebe Gransten. Hon har arbetat med lymfmassage i 16 år och håller kurserna i lymfmassage på häst vid Axelson Animal Massage School.

Ett trögt lymfsystem gör huden stram

Om det finns mycket avfallsprodukter i lymfvätskan blir systemet trögt med dåligt flöde.
– Hästar som tränar hårt eller monotont, flyger många timmar, får fel foder eller har små bulor efter kläm av sadelgjorden – det är några av alla de saker som kan göra lymfsystemet trögt.
– Ett trögt lymfflöde får huden att klistra sig till bindväven, vilket gör den stram. Återkommande svullnad i benen eller på kroppen är de vanligaste uttrycken för att lymfsystemet blivit långsamt och ineffektivt.

Själva ordet lymfmassage ger associationer till kraftiga massagegrepp, men det är precis tvärtom.
– Det är en mycket lätt massage med en särskild teknik som ökar transporten av lymfvätska och stimulerar aktiviteten i lymfsystemet, berättar Bebe Gransten.
– Det grundläggande är mjuka strykningar i lymfflödets riktning.

Hästars centrala lymfstationer finns vid bogbladet, mankammen, flanken, svansroten samt insida fram- och bakben och det är mot dem man vill föra vätskan som stannat upp. Riktningen i massagen är viktig.

Har ingen egen pumpfunkton

Lymfsystemet har ingen egen pumpfunktion, utan består av ett förgrenat nät som drar åt sig överflödig vätska ur vävnaderna och pressar dem framåt ut i blodbanorna. På så sätt upprätthåller lymfsystemet tillsammans med blodsystemet vätskebalansen i kroppen. När lymfvätskan nått blodbanorna rensas den i njurarna och kissas sedan ut.
– Lymfmassage kommer från Asien och här i västvärlden kallas lymfsystemet ofta för det bortglömda systemet, säger Bebe Gransten.
– Att stimulera lymfvätskan genom massage är enkelt och något som hästägare borde lära sig för att hjälpa sina hästar att fungera bättre, framför allt de hästar som har lätt för att svullna i benen.

Observera att lymfmassage inte ersätter veterinärbehandling. Det ska inte användas på sjuka djur eller istället för kontakt med veterinär, så att adekvat vård fördröjs.

Även om lymfmassage/lymfdränage används inom humanvården, är det inte särskilt dokumenterat på häst. Det finns bara några få studier.

Fakta

Det här är lymfsystemet

Lymfsystemet är ett kärlsystem för cirkulation av lymfa hos alla ryggradsdjur. Det spelar en huvudroll vid försvaret mot infektioner, inte bara genom att ansvara för immunförsvaret, utan även genom att direkt ta hand om bakterier och granulocyter.

Lymfan är en klar vätska liknande blodplasma. Den återför proteiner till blodet och transporterar även salter, fett, vatten och vita blodkroppar, främst lymfocyter, medan röda blodkroppar och trombocyter saknas. Lymfocyterna utgör basen för immunreaktioner. De vandrar mellan lymfan, blodet och de lymfatiska vävnaderna.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden