Hästägartips
12 juni 16:19
Ridsportplus

Varnar för onödiga kontroller av stoets spenar

Veterinären tipsarOroliga stoägare kan börja för tidigt att kontrollera stoets juver och dra i spenarna flera gånger om dagen. Men detta rekommenderas inte. Bättra är att använda mjölktesterna med förstånd och inte hålla på och dra i spenarna innan juvret vuxit klart.

Varnar för onödiga kontroller av stoets spenar
Stomjölkens kalciumkoncentration ökar sista tiden före fölning. Denna kan mätas med speciella teststickor. Foto: Lena Sellman

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det speciella med ston är att fölningar normalt sett går mycket snabbt och sista tiden kan det bli många oroliga vaknätter för stoägare, speciellt om man börjar vaka för tidigt. Ett hjälpmedel är att använda så kallade kalkstickor för att kontrollera mjölken som ändrar sig nära fölning.

Stoets juver börjar växa ungefär fyra veckor före fölning, där största tillväxten sker under de sista två veckorna. Dygnen före fölning fylls spenarna med mjölk. Sekretet i juvret är först gulaktigt och genomskinligt, sedan blir det gråvitt och slutligen vitt.

– Kontrollera mjölkens innehåll med snabbtester ska man bara göra när det finns tydliga, andra tecken på att fölningen är nära, säger professor Anne-Marie Dalin, Institutionen för kliniska vetenskaper, Avdelningen för reproduktion, SLU.
– Kalk och kalium ökar, medan natrium minskar 24 till 48 timmar innan fölningen och det är det man vill mäta med stickorna. Men det är inte på alla ston som man ser denna förändring, framför allt inte hos förstföderskor.

Introducerade kalkstickor

Veterinär Kerstin Darenius är den som introducerat användandet av kalkstickor i Sverige.
– Kalciumtesterna bygger på engelsk och amerikansk forskning och jag provade dem på 50 dräktiga ston hos oss under några år innan jag började sälja stickorna, berättar hon.

Image9
Kerstin Darenius Foto: Lina Nydahl

– Tryck ur 1-2 ml i en kopp, när juvret börjat fylla på ordentligt. Stickan visar sedan möjligheten för att stoet fölar inom ett dygn. Om stoet har varit ute i hage på dagen, är det viktigt att hon får stå inne minst en timme först så att juvret fyller på ordentligt.
– Testet ska framför allt uppfattas som en hjälp att se när man inte behöver vaka för fölning, poängterar Kerstin Darenius. Ston som aldrig fölat förut är dock svåra att bedöma.

Oroliga stoägare kan börja för tidigt att kontrollera stoets juver och dra i spenarna flera gånger om dagen, redan innan dessa är välfyllda och stoet inte visar andra förberedelser för fölning.

– Risken med att man börjar kontrollera mjölken för tidigt är att stoet kan börja läcka mjölk och fölet inte får i sig den råmjölk som det måste ha, säger Anne-Marie Dalin. Läckande mjölk kan dessutom dra till sig flugor och då ökar risken för en infektion i juvret.

Ökad risk för läckage

Anna Bohlin, Europaspecialist i invärtes medicin och ansvarig för fölavdelningen på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, säger:

– Jag tycker inte man ska mjölka ur på det sättet. Det är ökad risk för läckage och eventuellt kan risken öka för att bakterier kan komma in. Mjölktesten är inte pålitliga, eftersom ändringar kan ske mycket snabbt.
– Det finns ston som knappt har något juver, fölar och sedan är i full gång med sin mjölkproduktion direkt. Så man måste ändå övervaka noga, vad än mjölktestet säger.

Kerstin Darenius tycker dock att oron för läckage och juverinflammation är obefogad.
– Under fjorton års tid har jag följt cirka 150 fölningar som kontrollerades med kalciumtesterna på en station där jag var ansvarig veterinär. Det vara bara något enstaka sto som läckte mjölk och inget sto hade några problem med juvret.

Samma sak var det på det stora travstuteri som använt kalciumtesterna över 15 år till över 700 fölningar. Där var det ett fåtal som läckt mjölk och då ofta samma ston som upprepat detta år från år, oavsett om de mjölkats eller ej. De enstaka fall av juverinflammation som förekommit, har inte kunnat relateras till mjölkning av stona.

– Kalciumtesterna används i många länder och de har varken kunnat kopplas till ökad frekvens av ston som läcker mjölk eller drabbas av juverinflammation, säger Kerstin Darenius.

Fakta

Kerstin Darenius mjölktestare

Eftersom kalciumhalten i stoets mjölk ökar inför fölning kan man mäta när förändring sker och förutse att fölning närmar sig. Men det är mycket individuellt hur snabbt olika ston ändrar mjölkens kalciuminnehåll inför fölning.

Cirka en ml av stoets mjölk blandas med sex ml destillerat vatten och förs över till ett provrör. En test-sticka doppas i lösningen så att alla fält blir fuktiga och avläses efter exakt 60 sekunder. Resultatet ses som en till fyra zoner rosa färg.

Det finns andra test på marknaden, bl a pappersremsor som man droppar mjölk på och får svar direkt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden