Dressyr
17 december 2018 14:18
Ridsportplus

Lawsonia har fått somna in

Oklar sjukdomVendela Eriksdotter Rubins SM-medaljör Lawsonia har fått somna in efter en kort tids sjukdom. "Hon har betytt mer för mig än jag kan beskriva", säger en förkrossad Vendela, som varit med på hästens hela resa ända sedan födseln.

Lawsonia har fått somna in
Vendela Eriksdotter Rubin har mist sin dressyrhäst Lawsonia efter en kort tids sjukdom. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

YR-ryttaren Vendela Eriksdotter Rubin, Långås – en av årets nominerade till ”Årets komet” – har satsat på att tävla på toppnivå i både dressyr och fälttävlan. Nu blir det ett avbrott i dressyrkarriären då hennes mästerskapshäst Lawsonia (SWB sto f-04 e Danone u Lindsay e Landsieger I, uppf Ylva Rubin, Lundens djurhälsa) i söndags blev så pass dålig att hennes liv inte gick att rädda.

Vendela berättar för Ridsport hur Lawsonia insjuknade för tre veckor sedan. Lawsonia fick feber och ville inte äta. Även om alla provsvar visat att Lawsonia skulle bli bättre så ändrades situationen under söndagen.
– Hennes allmäntillstånd blev akut så mycket sämre att vi förstod att det inte skulle gå längre. Det fanns ingen återvändo och det var inte försvarbart att behålla henne längre, säger en klart berörd Vendela.
– Någonstans måste man se till hennes eget bästa och det går inte att hålla djur i livet bara för sin egen skull.

Riktigt vad Lawsonia drabbats av är lite oklart. Vendelas föräldrar är båda veterinärer, och under hela Lawsonias sjukdomsförlopp har familjen tagit hjälp av flera veterinärer specialiserade inom invärtes medicin. Även om Lawsonias liv inte gick att rädda hoppas nu familjen tillsammans med veterinärkollegorna att de ska kunna reda ut vad det var Lawsonia insjuknade i.

Var med när Lawsonia föddes

För Vendela betyder inte bara förlusten av Lawsonia att hon mist sin bästa tävlingshäst i dressyr, hon har också mist någon som varit en stor del av hennes liv så länge hon kan minnas.
– Jag kommer inte ens ihåg hur det är att leva utan henne, säger Vendela, och beskriver att den känsla hon har nu är som att hela hennes värld har rasat.
– Vi har fött upp henne själva och jag har varit med både när hon föddes och under alla unghästår. Hon har betytt mer för mig än jag kan beskriva.

Lawsonia inledde sin karriär med att bli bästa stoföl när hon visades på Riksföl i Tingsryd. Under unghäståren tävlades hon av Helena Larsson och tog sig både till Flyinge och Falsterbo. Som 7-åring blev hon bästa SWB-sto på Flyinges öppna championat. Vendela började tävla Lawsonia för tre år sedan och tog SM-brons för juniorer 2017. Samma år tog de en seger på Elmia och internationella placeringar, och tillsammans hade de placeringar upp till PSG.

181217_lawsonia_rolandthunholm
Vendela red Lawsonia till många framgångar under junioråren. Foto: Roland Thunholm

Hur Vendela gör med dressyrkarriären nu när Lawsonia försvunnit har hon inte riktigt hunnit tänka på ännu.
– I dagsläget har jag ingen dressyrhäst på den här nivån. Vi har två halvsyskon till Lawsonia med samma mamma, de är fyra och fem år. Mamman lever också fortfarande, så vi får se om det blir fler syskon.
– Men det tar några år innan jag är på den här nivån igen.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

R.I.P. Lawsonia 💔 I will always love you ❤️

Ett inlägg delat av Vendela Eriksdotter Rubin (@vendelaeriksdotterrubin)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden