Ponny, Sport
31 mars 2018 09:08
Ridsportplus

Systrarna som är uppvuxna på hästryggen

Dubbla grenarSystrarna Vendela och Wynja Eriksdotter Rubin har ridit i hela sitt liv. Båda föräldrarna är veterinärer och deras döttrar satt på hästryggen när de bara var några veckor gamla. Systrarna har redan ridit flera mästerskap i både dressyr och fälttävlan och siktet är inställt på det allra största - att få rida OS.

Systrarna som är uppvuxna på hästryggen
Mamma Ylva Rubin satte upp sina döttrar Wynja Eriksdotter Rubin och Vendela Eriksdotter Rubin på hästryggen när de bara var några veckor gamla. Nu är båda döttrarna landslagsryttare. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vendela och Wynja Eriksdotter Rubin har suttit på hästryggen i hela sitt liv. Båda föräldrarna är veterinärer och driver den egna kliniken Lundens Djurhälsa hemma på gården utanför Långås. Pappa Erik Lindahl är specialist på grisens sjukdomar, mamma Ylva Rubin är specialiserad på hästtandvård. Ylva har under många år fött upp hästar på fritiden, samt tävlat lite i lägre klasser.

  I stället för att använda barnvagn tog mamma ut oss på häst med lina och tömkörningsgjord. Vendela Eriksdotter Rubin.

  Vendela och Wynja satt på hästryggen när de bara var några veckor gamla.
  – I stället för att använda barnvagn tog mamma ut oss på häst med lina och tömkörningsgjord, berättar Vendela om deras första hästkontakt, och förklarar att de höll sig kvar på hästryggen tack vare den  gripreflex som spädbarn har.

  Hästar och ridning har alltid funnits i systrarnas liv, däremot inte tävlandet.
  – Mamma ville egentligen bara att vi skulle ha en rolig hobby som vi kunde hålla på med hela livet, säger Vendela.
  – Våra föräldrar har inte varit ett dugg drivande i tävlandet utan har bara tyckt att vi ska rida för det är kul, fyller Wynja i.

  Högsta klasserna fascinerade
  Men tävlande blev det. Vendela berättar att hon var så fascinerad av de högsta klasserna när de besökte stora tävlingar som Scandinavium och Falsterbo, att hon hade en egen önskan om att bli så bra. Hon bestämde sig för att hon ville tävla – och hon ville bli bra.
  – Jag gjorde min första tävling när jag var tolv år, och det är egentligen sent för en elitsatsande ponnyryttare, säger Vendela.
  – …och innan jag ens hade fyllt tolv hade jag tagit min första SM-medalj, inflikar Wynja retsamt.
  – Ja, vi hade lite olika ingångar där, konstaterar Vendela.

  Vendelawynjaimg_4773
  Wynja Eriksdotter Rubin har ett annat stort intresse vid sidan om hästarna och ridningen – bilar. Foto: Jenny Schwieler Staaf
  Vendelawynjaimg_4793
  ”Det som är så häftig med ridsport är att du kan hålla på med den som en livsstil i hela ditt liv och elitsatsa hela livet – de flesta som rider OS är ju 40 till 50 år”, säger Vendela.Vendela Eriksdotter Rubin. Foto: Jenny Schwieler Staaf

  Fakta

  Vendelas främsta tävlingshästar

  Dressyrhästen Lawsonia (SWB sto f-04 e Danone-Landsieger I, uppf Ylva Rubin, Lundens Djurhälsa) och i fälttävlan Vienna Imperial (DWB sto f-05 e Clearway-Carry, uppf Susanne & Henning Riedel).

  Fakta

  Wynjas främsta tävlingsponnyer

  Dressyrponnyn Wacos Rache MW RP 179 (ASRP hingst f-05 e Waco-Valentino, uppf Maria Winberg, Stuteri MW) och i dressyr/fälttävlan Dushanbe MW (ASRP sto f-06 e Verona’s Gerswin-Valentino, uppf Maria Winberg, Stuteri MW) och Proteus (ASRP hingst f-10 e EG Pauli-Verona’s Gerswin, uppf Lundens Djurhälsa).

  Redan från början tävlade Vendela i både dressyr och fälttävlan, bland annat på familjens egenuppfödda ponnyer. När det blev dags för elitsatsning köpte familjen den godkända ridponnyhingsten Wacos Rache MW RP 179.
  – Han har stor gång och man måste vara tekniskt kunnig för att rida honom. Han gör inget gratis, säger Vendela.

  Wynja har tagit över
  Parallellt med dressyrkarriären på ponny red hon framgångsrikt i fälttävlan på Dushanbe MW, Bambi kallad. Nu har Wynja tagit över båda ponnyerna. Även hon tävlar i både dressyr och fälttävlan.

  För att kunna elitsatsa i två grenar pluggar båda på distans. Vendela tog studenten förra våren efter att ha läst hela gymnasiet på distans. Wynja gick i vanlig skola senast i sjuan och har läst på distans sedan dess. Nu går hon sista terminen i nian.
  – Jag är väldigt glad över det här upplägget som gör att jag kan fokusera på hästarna när jag behöver och skolan när jag behöver det. Hade jag gått i vanlig skola hade den här satsningen inte fungerat, säger Wynja.

  Efter ponnytiden har Vendela fortsatt att tävla i både dressyr och fälttävlan. När det gäller skillnaderna mot att tävla häst i stället för ponny nämner hon bland annat de större skaderiskerna i fälttävlan – vilket till stor del beror på ett högre tempo.

  Vendelawynjaimg_4817
  Vendela Eriksdotter Rubin ingick i landslaget i både dressyr och fälttävlan för juniorer förra året.
  Vendelawynjaimg_4808
  Mamma Alfa Rubin driver en klinik och specialiserad på hästtandvård. Hon satte upp sina döttrar på hästryggen tidigt, i hopp om att ge dem en hobby.
  Vendelawynjaimg_4851
  Det krävs mycket utrustning för att tävla i två grenar så som systrarna Eriksdotter Rubin gör.

  – I dressyr är det andra rörelser, vilket kräver en skickligare ryttare, och det krävs större precision eftersom du sitter på ett större djur.

  Att övergången till häst ändå har gått så pass smidigt tror Vendela är tack vare Wacos stora gång och ridbarhet. På dressyrsidan tog sig Vendela till junior-SM förra året, dit hon hade med sig två hästar: familjens egen uppfödning Lawsonia och Grand Prix-hästen Chock (SWB val f -03 e Chapman-Master, uppf Birgitta Kjellin AB).
  – Jag hade absolut i tanken att jag kunde ta medalj, men då skulle det vara på Chock.
  Medalj blev det – på Lawsonia.
  – Att hon skulle blomma ut som hon gjorde under SM känns helt overkligt.

  En annan overklig känsla för Vendela var att hon ingick i spetstruppen i både dressyr och fälttävlan.
  – Det är nog unikt. Jag vet ingen som har gjort det tidigare, säger Vendela.
  – Det är mitt mål det här året, säger Wynja, som just nu ingår i spetstruppen i ponnydressyr.

  Waco kvar i familjen
  Förra året tog sig systrarna till EM; fantastiska och lärorika erfarenheter tycker båda. Extra roligt var att de kom till var sitt EM och att dessa gick parallellt – samtidigt som Wynja var på väg till ponny-EM i Ungern red Vendela junior-EM i fälttävlan på Irland.
  – När Vendela red sin terräng fick jag höra i liveradio att hennes syster var på väg till EM i ponnydressyr med Waco. Det var jätteroligt, säger Wynja.

  Fakta

  Vendelas favoritprylar i stallet

  1. Min terrängsadel
  2. Hästsalva
  3. One K hjälm (med uppblåsbart foder)

  Fakta

  Wynjas främsta tävlingsminnen

  1. Falsterbo 2017
  2. Lag-SM 2015
  3. Min första P90 (där vi vann)

  Egentligen skulle Waco ha sålts efter att Vendela gick över till stor häst. Men när Wynjas bästa dressyrponny skadades började Wynja rida Waco för att hålla i gång dressyren under tiden. Snart gick det så bra att tränaren Elin Aspnäs tyckte att de skulle ut och tävla.
  – Vi kvalade till nationellt på det första försöket, och Elin tyckte vi skulle fortsätta och se vart det ledde, säger Wynja.

  Efter att ha slagit personbästa i alla starter, och aldrig ridit på under 68 procent, tog sig även Wynja och Waco i snabb takt till SM – där det blev ett brons. Säsongens fina resultat gav dem den eftertraktade EM-biljetten.

  Numera finns inga tankar på att sälja Waco. När Wynjas ponnykarriär är över är planen att han ska få koncentrera sig på avelsarbete. Även om Waco är godkänd hingst har han ännu inga avkommor – allt fokus har lagts på tävlandet.
  – Vi får köpa in några fina ston till honom sedan och föda upp massor av ridponnyer, säger Wynja.

  Hela vägen till OS
  Det långsiktiga målet för båda systrarna är att ta sig hela vägen till OS. Wynja vill dock skynda långsamt – hon har stora planer även vid sidan av ryttarkarriären.
  – Jag vill samtidigt hinna bli vd för ett stort bilföretag också, säger hon, och avslöjar att hon tillsammans med sin pappa har ett stort intresse för bilar.

  Vendela vill fortsätta att satsa på båda grenarna och hänga med som YR-ryttare och rida mästerskap. Efter studenten tog hon ett sabbatsår i studierna.
  – Jag har startat ett eget företag och har några hästar på försäljning, och så spenderar jag längre perioder hos mina tränare för att fördjupa mig ännu mer i ridningen.

  Vendelawynjaimg_4814
  Systrarna tillbringar mycket tid i stallet.

  Fakta

  Hållpunkter i systrarnas karriär

  1999
  Vendela föds och sätts på hästryggen direkt som spädbarn.

  2003
  När lillasyster Wynja föds hamnar även hon på hästryggen i stället för i barnvagn.

  2011
  Vendela tävlingsdebuterar. Hon rider B-ponnyn Gorgonzola i en LC:1 och tar sin första seger. Samma år rider hon sin första fälttävlan med Elphins Busy-Lizzie – också i kategori B.

  2012
  Wynja tävlingsdebuterar. Hon rider shetlandsponnyn Fabian och nollar i en clear round på LD-nivå.

  2013
  Vendela gör sin första nationella start i dressyr. Wynja fortsätter att tävla A-ponnyn Fabian i hoppning, dressyr upp till LA:1 och gör med honom även sina första starter i fälttävlan.

  2014
  Vendela tar DM-guld och brons vid stil-SM i fälttävlan – båda på Bambi. Wynja gör nationell debut i dressyr. Familjen köper Wacos Rache MW.

  2015
  Både Vendela och Wynja ingår i laget från Hermanstorp som tag SM-guld i fälttävlan – Vendela rider Bambi och Wynja Highlander.

  2016
  Ytterligare ett lag-SM-guld i fälttävlan för Hermanstorp med båda systrarna i laget på samma ponnyer. Vendela tar silver vid ponny-SM i dressyr på Waco och ett brons vid JSM i fälttävlan på Vienna Imperial. Vendela gör internationell debut i fälttävlan; vid NM blir det individuellt silver och Vendela ingår i laget som tar guld. Wynja tar guld på stil-SM med Highlander.

  2017
  Vendela tar studenten och startar ett eget företag med utbildning, träning och försäljning av hästar och ponnyer. Båda systrarna tar var sitt SM-brons i dressyr: Vendela för juniorer på Lawsonia och Wynja på ponny med Waco. Vendela ingår i spetstruppen i både dressyr och fälttävlan för juniorer, debuterar internationellt i dressyr och rider EM i fälttävlan. Wynja debuterar internationell dressyr och rider ponny-EM.

  2018
  Båda systrarna ingår i en var sin spetstrupp: Vendela som YR i fälttävlan och Wynja i ponnydressyr. Vendela siktar mot YREM med Vienna Imperial. Wynja siktar mot EM i ponnydressyr med Waco. I fälttävlan hoppas Wynja kunna starta tvåstjärnigt på Bambi och enstjärnigt på Proteus, och hon hoppas ta sig till NM med någon av dem.

  För att utvecklas som ryttare i målet mot OS tar både Vendela och Wynja hand om sig själva – sedan i höstas tränar de styrka och kondition fyra till fem gånger i veckan.
  – Det är väldigt bra och har redan utvecklat mig i min ridning, säger Wynja.

  Coachas av Nilson Fryer
  I höstas inledde dessutom Vendela ett samarbete med fälttävlansryttaren William Nilson Fryer, och hans coachning har redan visat resultat. Tillsammans åkte de till Frankrike och där startade Vendela sin första långa tvåstjärniga tävling med placering direkt. Vendela är därmed redan på god väg mot sina delmål genom att hon är kvalad till YREM. Men om hon vågar gå hela vägen mot OS i fälttävlan vet hon inte – hindren är stora där.
  – Men jag ska rida OS och jag ska ta guld, säger Vendela, samtidigt som hon konstaterar att vilken gren det blir i beror på framtidens hästmaterial.

  Ridsport
  Vendela Eriksdotter Rubin och Lawsonia vid SM-finalen för juniorer 2017. Foto: Roland Thunholm

  Tips

  Vendela och Wynjas bästa tips för elitsatsning i två grenar

  1. Planera och prioritera – två elitsatsningar kräver dubbelt så mycket.
  2. Ett riktigt bra och proffsigt team. Det behöver du när du har ännu mindre tid till ditt management.
  3. Sinnesnärvaro. Det känns som att du slits mellan olika tider, platser och hästar – därför är det viktigt att verkligen älska båda grenarna. Sinnesnärvaro gör att du lyckas prestera och uppskatta när du satsar i två grenar.

  Vendela om skillnaden att rida fälttävlan på häst jämfört med ponny:
  – Häst och ryttare måste vara mer tränade eftersom det är längre banor, större hinder och tuffare hinderkomplex. Högre tempo kräver mer precis och bättre tajmning.

  Wynja om att studera på distans:
  – Det fungerar bra och jag trivs med att jag kan anpassa studierna till min elitsatsning. Schemat som jag gör själv gör att dagarna inte blir stressiga.

  Vendela och Wynja om sin egen träning:
  – Vi tränar styrketräning och kondition flera gånger i veckan i syfte att bli ännu bättre och mer kompletta ryttare, och vi går regelbundet till en PT för underhållshjälp.

  Vendela och Wynja om hur Waco’s Rache kunde klara ryttarbytet så bra:
  – Han behövde inte byta tränare, miljö, sadel eller något – det var bara Wynja som satt på ryggen i stället för Vendela. Annars var det samma upplägg.

  Kuriosa om ponnyerna: Alla Wynjas ponnyer är närbesläktade – Wacos och Bambis mammor är helsystrar, och Proteus är Bambis son. Vendela har tävlat tre generationer ponnyer – förutom Bambi och sonen Proteus även Bambis pappa Verona’s Gerswin RP 136.

  I detalj

  Vendela Eriksdotter Rubin och Wynja Eriksdotter Rubin

  Ålder: Vendela, 18, Wynja, 14.
  Bor: Lundens gård, Långås.
  Tränar för: Elin Aspnäs i dressyr och Anne Persson i hoppning och terräng. Coachas i fälttävlan av William Nilsson Fryer.
  Främsta meriter: Båda ingick i Hermanstorps ponnylag som tog SM-guld i fälttävlan 2015 och 2016. Vendela har ett brons i stil-SM i fälttävlan 2015, SM-brons, NM-silver och lagguld från NM som junior i fälttävlan 2016, SM-silver i dressyr på ponny 2016 och SM-brons i dressyr som junior 2017. Wynja har ett guld i stil-SM i fälttävlan 2015 och ett SM-brons i dressyr på ponny 2017.
  EM-meriter: 2017 red Vendela JEM i fälttävlan i Millstreet, Irland, och Wynja red EM i ponnydressyr i Kaposvár, Ungern. Vendela var dessutom reserv till JEM i dressyr. Inför 2018 har Vendela kvalat till YREM i fälttävlan.
  Främsta förebilder: Peder Fredricson – för sin fina kontakt med hästarna och sin mjuka fälttävlansinspirerade sits, samt tränare Elin Aspnäs – 25 år ung men har redan haft sex ryttare med i landslaget.
  Favoritmat: All god, vällagad mat. Men som speciella favoriter har Vendela löjromstoast som förrätt och risotto som varmrätt. Wynja väljer kantarelltoast som förrätt och till huvudrätt sommartid väljer hon vitvinskokta musslor med pappardelle; vintertid tjälknöl med potatisgratäng. Fisksoppa fungerar året runt.
  Favoritdryck: Kranvattnet hemma (båda).
  Ser helst på: Actionkomedier (båda), ”10 Things I Hate About You” och ”Pirates of the Caribbean” (Wynja).
  Läser just nu: Mari Jungstedts kriminalserie (Vendela), Pysen-serien (Wynja).
  Reser gärna till: Efter tävling –hem (båda). Annars till EM i Frankrike (Vendela) och EM i Storbritannien (Wynja).

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden