Hästliv
20 juli 2012 10:30

LDR stressar hästar

En färsk forskningsrapport visar att även hästar som är vana vid att ridas i LDR (low, deep and round) blir stressade av detta. Det rapporteras från den pågående ISES-konferensen i Edinburgh.

Holländska och danska forskare har konstaterat att hästar som tränats i LDR-position upplevde en högre stressnivå jämfört med när de reds med huvud och nacke i andra positioner.

Tidigare studier har undersökt effekten hos hästar som longerats eller arbetat på rullmatta, inspända i LDR-position. Denna studie är den första där man har mätt uppförande och fysisk respons hos hästar i normal träningsmiljö.

15 danska dressyrhästar på medelsvår till GP-nivå som rutinmässigt brukar ridas i LDR, användes för försöket. Som jämförelse reds hästarna även i tävlingsform (nosen precis framför lodplan) samt över tygeln. Varje ryttare genomförde ett tio-minuters program i skritt, trav och galopp i de tre olika formerna för hållning.

Puls, variation i hjärtrytm, koncentrationen av kortisol* i saliven, beteende och spänningen i tyglarna registrerades.  Man fann då en signifikant ökning av kortisolkoncentrationen efter tio minuters ridning i LDR-position jämfört med övriga. Detta trots att hästarna var vana vid att tränas på detta sätt.

Studien genomfördes av Janne Winter Christensen, Aarhus universitet i Danmark, med assistans av Mirjam van Dalum och Mandy Beekman från Utrecht universitet i Holland.

ISES, The International Society for Equitation Science, arbetar för forskning kring träning av hästar på ett sätt som ökar hästvälfärden och samarbetet mellan häst och ryttare. Fler forskningsrapporter från deras konferens i Edinburgh den 18-20 juli finns i kommande nummer av tidningen Ridsport.

* Kortisol definieras som ett stresshormon och ökad koncentration av kortisol används av forskare som ett sätt att konstatera stress.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 117 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-