Körning
16 september 2020 09:43
Ridsportplus

Lena Elander säkrade VM-biljetten

MästerskapsredoEn incident i samband med helgens maratonkörning kunde blivit slutet på VM-drömmen för Lena Elander och fuxen Zatijn. Men nu är de ett av fyra ekipage som ska försvara Sveriges färger när mästerskapet för enbet avgörs i Pau i Frankrike.

Lena Elander säkrade VM-biljetten
Trion som ska till VM. Lena Elander har tagit på sig sitt fighting face, hästen Zatijn vet vad som gäller och groom Anna Lindner hänger med. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En annorlunda tävlingssäsong och brist på tävlingstillfällen. Landslagsledningen med Annika Borg i spetsen hade egentligen bara sommarens två tävlingar i Åstorp i Skåne att gå efter.
De som visat mest kraft i de svåra klasserna är också de som får åka. Lena Elander får sällskap av Camilla Lind, Thomas Sjöberg och Johan Herner.

Men under några minuter under maratonkörningen i helgen såg det ut som om Lenas VM-chanser var borta. I en grym form tog hon hinder efter hinder men i ravinhindret tog det slut. Problem med skakeln, hästen kom över draglinan och dramatiken var ett faktum.

Medhjälpare var snabbt på plats liksom landslagsveterinär Barbro Olsson. Ekipaget fick visserligen utgå men varken häst eller kusk var skadade.
– Orsaken var ett tekniskt fel på utrustningen, menar Annika Borg.

Tråkigt men det hade ingen effekt på hennes plats i laget.

4. Lena
Lena Elander och Zatijn har just fått VM-biljett. Här laddar de om mellan körningarna i Åstorp.

Lena Elander har haft en tuff vår. Hon jobbar i vården och har sett coronavirusets härjningar på riktigt nära håll.
– Vi har haft många fall och flera avlidna.

Hon bor på en gård i Odensbacken och anledningen till att hon en gång började köra häst var att hon åkte vattenskidor.
– Jag skadade min svanskota och sedan var det inte så trevligt att rida mina hästar, det fick bli körning istället.

Har varit med förr

Stjärnan i stallet är ”Zacke” det vill säga Zatijn, född 2004, fuxen med stora vita tecken och en imponerande aktion. Han är efter holländske Patijn som så många andra framgångsrika körhästar just nu. Honom hittade Lena på en resa i Holland, då var han fem år gammal. En häst med mycket personlighet, enligt Lena vet man aldrig vad han kan hitta på. För det mesta är han dock lugn och mycket trevlig att hantera.

Han går också bra i alla tre delgrenarna, men får han välja själv är det konkörningen han gillar mest och där hans talang verkligen syns extra mycket. I hemmastallet har han sällskap av en sexåring med samma pappa, det vill säga Patijn.

5. Lena
Några dramatiska minuter under maratonkörningen i Åstorp. Allt slutade väl, varken häst eller kusk blev skadad men missade självklart den topplacering de var på väg emot. Foto: Eva Österlund

Lena och Zacke har varit med i VM förr – 2016 i Piber i Österrike. Nu är hästen fyra år äldre, men pigg och fräsch.
– Han känns riktigt bra, han är verkligen i form
– Även om det var tufft i Åstorp i maraton hade Zacke inga problem. Det var riktigt tungt ibland men han orkade hela vägen och var pigg i mål.

Åstorp nummer två var heller inget bekymmer. Lena och Zacke var tvåa i dressyren på 57,83, endast slagna av Danmarks Tina Nielsen. I maraton gick det som det gick men både häst och kusk laddade om till precisionskörningen, välte inte en boll och var trea efter Johan Herner i momentet.

De tränar på grusvägarna hemmavid, det är tio mil till närmaste hundrametersbana. När de får chansen tränar de också för Axel Olin, som för övrigt höll ett vakande öga på dem under bägge uttagningstävlingarna.

Nu ska de ladda om till VM. Ännu så länge ser det ut som om detta stora mästerskap ska genomföras. Lena, Zacke och nya groomen Anna Lindner är beredda. Det är här de vill vara, på de stora tävlingarna.

Fotnot: Världsmästerskapet för enbetsekipage avgörs i franska Pau den 21-26 oktober.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden