Hästägartips
20 november 2019 12:01
Ridsportplus

Levande bakterier bra för magen

Nyttiga bakterierDagens hästar utsätts för mycket som kan få tarmarna i obalans: resor, foderbyten och läkemedel hör till det som kan orsaka stress och dålig mage. Probiotika, levande bakteriekulturer, kan hjälpa, men det är extremt viktigt hur det hanteras för att de goda bakterierna inte ska dö.

Levande bakterier bra för magen
Med väl fungerande mag-tarmsystem är hästen pigg och alert, har blank päls och utnyttjar fodret på bästa sätt. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att hela hästens välbefinnande börjar i tarmen, har många hästägare erfarenhet av.

Med väl fungerande mag-tarmsystem är hästen pigg och alert, har blank päls och utnyttjar fodret på bästa sätt.

Hos människor är det fastslaget att en obalans hos tarmbakterierna – för få bakterier eller tillväxt av fel bakteriearter – kan orsaka eller medverka till flera sjukdomar, som allergier och övervikt.

Fakta

Termer

Probiotika
Levande mikro-organismer som när de intas i tillräckligt högt antal har vetenskapligt bevisade positiva hälsoeffekter på det avsedda djurslaget.

Prebiotika
Kolhydrater som inte bryts ner och absorberas av tunntarmen utan når tjocktarmen i oförändrad form. I tjocktarmen används de som näring av de probiotiska bakterierna och fermenteras.

Synbiotika
En kombination av probiotika och prebiotika.

Mikrobiota
Ett annat ord för tarmflora.

Expandera

Hos häst har man funnit en annorlunda sammansättning av tarmfloran hos hästar med kolik, EMS och fång.

Komplex miljö

Tarmen och dess invånare i form av tarmflora bildar en komplex miljö som bör vara i balans. Det är biljontals bakterier, svampar och andra mikroorganismer som lever där, fler än antalet celler i kroppen. Tarmfloran är individuell och varierar beroende på hur hästen lever, vad den äter och hur gammal den är.

Det har länge varit svårt att studera tarmfloran, eftersom många bakterier dör vid kontakt med luft. Numera kan man identifiera dem genom att avläsa deras arvsmassa. Det är dock ingen som vet exakt vilken flora i tarmen som är den optimala.

Istock-478620528
Hela hästens välbefinnande börjar i tarmen. Foto: iStock

Få studier på häst

Mjölksyrabakterier anses viktiga och fungerar som support för tarmfloran eftersom de kan skydda mot mer ovälkomna bakterier.

Tillförsel av probiotika anses riskfritt och mer som förebyggande friskvård än behandling för sjukdom. Många veterinärer har goda erfarenheter och rekommenderar det till hästar som har diarré, efter magsår och vid vissa fall av fång.

Det finns en hel del forskning kring probiotika hos människor som visar på gynnsam effekt, men på häst är färre studier gjorda och resultaten är spretiga.

Till viss del beror detta på vilka bakteriestammar forskarna använt i studierna, de har inte alltid varit optimala för häst, enligt ett färskt examensarbete* av en veterinärstudent. Det har ofta använts bakteriestammar som inte är vanliga i grovtarmen, trots att det är där det är tänkt att de ska verka.

Ursprunget viktigt

Mikrobiologen Clas Lönner arbetar med att ta fram produkter med probiotika, levande mjölksyrabakterier, till olika djurslag.
– Det är viktigt att bakterien kommer från häst när den används till häst och från hund när den används till hund, och så vidare, säger han.

Animal-probiotics-190404-0012
Clas Lönner, mikrobiolog vid forskningsbyn Ideon i Lund som 1988 disputerade på surdeg, ett område som omfattar spannmål och mjölksyrabakterier. Han är ensam svensk teknologie doktor i ämnet och har medverkat i flera tvärvetenskapliga projekt som utmynnat i patenterade probiotika för människa och djur. Foto: JOSEFIN NEVINTH

En annan viktig egenskap är att se till att bakterierna har förmågan att fastna i tarmslemhinnan.
– Annars rinner de rakt igenom tarmsystemet och gör ingen nytta.

Enligt ett färskt examensarbete av en veterinärstudent, har det ofta använts bakteriestammar som inte är vanliga i grovtarmen, trots att det är där det är tänkt att de ska verka.

Fakta

Mjölksyrabakterier

Även om det just nu pratas mycket om mjölksyrabakterier och dess förtjänster, är detta ingen ny kunskap.

Redan i början av 1900-talet fann den ryske zoologen och mikrobiologen Ilja Metjnikov att mjölksyrajästa produkter har gynnsam effekt på tarmfloran, vilket i sin tur påverkar hälsan.

Utöver de två punkter som nämns ovan, finns den viktiga aspekten att en bakteriekultur är levande material som inte kan hanteras hur som helst. Dels måste bakterierna hanteras varsamt under produktionen, dels förpackas på ett sätt så att de inte dör i stallmiljön.

Plastburkar olämpligt

– Det är till exempel direkt olämpligt att probiotikan består av pulver i en plastburk eller plastpåse. Så snart dessa öppnas kommer det till syre och fukt och bakterierna dör. Oavsett hållbarhetsdatum blir en sådan produkt utan effekt, säger Clas Lönner.

För den vanliga hästägaren hade det varit bra med raka besked: vem tillverkar probiotika som ger den effekt jag vill ha till min häst och exakt vad behöver hästen?
– Vi arbetar för att få till en kvalitetsmärkning. Vi förstår att det är en djungel för konsumenten. Om vi kan få fram en standardiserad märkning som visar att det är levande bakterier från rätt djurslag som är tillverkade och förpackade på ett sätt så att de överlever transporten till tarmen, kommer det att underlätta konsumentens val.

*Probiotika till häst – fungerar det? av Julia Stenius, Uppsala 2019

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nr 21 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden