Hoppning
13 juni 2019 15:30
Ridsportplus

Linda Heed rider igen på Stadion: ”En annan liga än vad jag är van vid”

ToppliganSist Linda Heed red in på Stockholms Stadion hade hon Nelson och Rodrigo Pessoa just efter sig. Nu är hon tillbaka och den här gången är det för debutera i Global Champions Tour – något hon enligt egen utsago inte hade kunnat drömma om när hon fick veta att touren skulle angöra Stockholm.
– Det gäller att inte imponeras för mycket av de andra utan gå in och göra sin egen runda så bra som möjligt, säger Linda och avslöjar vem hon tror mest på inför avgörandet.

Linda Heed rider igen på Stadion: ”En annan liga än vad jag är van vid”
"Det ska bli jätteroligt att få vara med och rida, det hade jag inte vågat drömma om när jag fick reda på att GCT skulle ha en deltävling i Stockholm." Foto: Lottapitures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Linda Heed först hörde om att Global Champions Tour skulle ridas i Stockholm tyckte hon att det var roligt att en så fin tävling skulle komma till Sverige. Men någon tanke på att själv vara med fanns inte. Då. Nu är hon en av åtta svenskar som får chansen.

Hur ska du lägga upp det?
– Det ska bli otroligt inspirerande, men det gäller att inte imponeras för mycket av de andra utan gå in och göra sin egen runda så bra som möjligt.

Hur känns det att få debutera i Global Champions Tour i Stockholm?
– Det är en annan liga än vad jag är van vid, väldigt spektakulärt och otroliga pengar i alla klasser. Det ska bli jätteroligt att få vara med och rida, det hade jag inte vågat drömma om när jag fick reda på att GCT skulle ha en deltävling i Stockholm.

– Stockholm är ändå min hemmaplan, även om jag bor i Skåne numera. Det gör att det känns lite extra stort att det är just här jag får vara med.

Har du funderat på möjligheten att rida GCT-deltävlingar tidigare?
– Min gamla tränare Jessica Kürten pratade om att jag borde vara med i deras lag. Vi får väl se hur det blir med den saken till nästa år. Kanske jag kan vara med som reserv och rida någon eller några deltävlingar.

– Det är ju egentligen en liga för dem som har jättemånga svårklasshästar och det är svårt om man bara har en bra häst. GCT och GCL spänner över så många tävlingar, nu är det ju en deltävling varje vecka.

Linda Heed Jarvis Van D Abelendreef-2832
Jarvis Van D Abelendreef hakar på till Stadion… Arkivbild: Pernilla Hägg
Ridsport
…och likaså gör Decurio. Arkivbild: Roland Thunholm

Vilka hästar har du med dig till Stockholm?
– Jag får ha två hästar, så det blir Decurio och Jarvis. Decurio har jag inte haft så länge, sedan i slutet av 2018, och jag börjar hitta rätt knappar på honom. Vi behöver jobba ihop oss ännu mer, men det är en otroligt lovande häst som jag har ridit några 1,50 felfritt med. Utvecklingen med honom går stadigt framåt, så det här blir en väldigt nyttig erfarenhet för honom.

– Jarvis, min bästa häst, har tagit det lite lugnt en tid efter Scandinavium eftersom säsongen började så tidigt för honom när vi var nere i bland annat Dubai och Abu Dhabi i början av året. Kanske han har varit ifrån tävlandet lite för länge för han var helvild när vi var i danska Uggerhalne nyligen.

Helvild? Hur har du löst det?
– Jag har provat att byta bett. Förut red jag på ett Bomber-bett med 1,5 ring, nu testar jag ett annat som är mer rakt och med tungfrihet.

Ingen av de svenskar som är på plats kommer att åka dit för att vara ren utfyllnad. Alla är riktigt bra.

Vad har du för mål med tävlingen?
– Det behåller jag för mig själv, men det är klart att jag vill vara med och göra något riktigt bra. Sedan är det otroligt roligt att vi i dag har både en så fantastisk bredd och ännu bättre spets i svensk hoppning. Ingen av de svenskar som är på plats kommer att åka dit för att vara ren utfyllnad. Alla är riktigt bra.

Men det är inte första gången som du rider på Stockholms Stadion?
– Nej, jag var med redan på VM 1990. Med min ponny Isabell red jag före det brasilianska laget med Brasiliens flagga i handen – efter mig hade jag både Nelson och Rodrigo Pessoa. Det var häftigt att få rida in där, och rida på den gröna sanden som de hade.

Hur ser planen ut för säsongen i övrigt?
– Jag hoppas kunna hålla en hög och jämn nivå så att jag får chansen i några av Nations Cup-omgångarna. Men då gäller det förstås att vara i bra form för att få vara med. Förhoppningen är också att få en plats i Falsterbo. Det är en fantastisk tävling att rida.

Linda Heed tippar GCT

Vilken svensk lyckas bäst?
Henrik von Eckermann har nog störst chans, men även Malin Baryard Johnsson.
Vem vinner?
– Britterna är alltid vassa. Jag tror på Scott Brash eller Ben Maher.

Screenshot 2019-06-12 At 22.24.29

Linda HeedFoto: Lotta Brundin Gyllensten/lottapictures
Lina Heed har lämnat hemmaplanen i Skåne för hoppning på toppnivå i huvudstaden. Foto: Lottapictures

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 11/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden