Nyheter
12 oktober 2019 10:56
Ridsportplus

Livrädd ponny vann kurs för Pignon

Unik kursPonnyn Ballygar Fergal från Irland är livrädd för människor. Nu har hans ägare vunnit Ridsports tävling – och fått en kurs hos frihetsdressyrtränaren Pignon. Kursen ska också bli tv.

Livrädd ponny vann kurs för Pignon
Att jobba med Ballygar Fergal gick inte riktigt som My och Tindra Rendahl hade tänkt sig. Foto: My Rendahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

My Rendahl har haft egna hästar i 30 år. Trots det kan hon inte få ordning på ponnyn Ballygar Fergal, fyra år. Han kom från Irland för två månader sedan, och planen var att han skulle gå ungponny-SM med dottern Tindra Rendahl nästa år.

Men det gick inte riktigt som tänkt. ”Fortfarande kan vi inte komma nära honom. Han är livrädd för människor. Extremt nyfiken och positiv, äter gärna ur handen, men så fort vi kommer ”närmre” än så, blir han jätterädd”, skriver My i ett brev till Ridsport.

Brevet är en del av tävlingsbidraget i Ridsports tävling, där man kunde vinna en kurs för frihetsdressyrtränaren Jean-Francois Pignon. My och Tindra vann tävlingen, och är just nu på väg att lasta Ballygar Fergal för att åka till Skåne där kursen för Pignon börjar i morgon.

Hoppas på kommunikation

Men lasta och lasta, det går ju förstås inte så lätt med en sådan ponny.

– Han har tagit av sig grimman och jag får inte på en ny. Så dottern har byggt upp en bana med eltråd från hagen till transporten. Väl inne får vi på honom grimman, säger My över telefonen från Kungälv, där hon bor.

My berättar att det är omöjligt att få på Ballygar Fergal en grimma ”i det fria”.

– Han är livrädd och kastar sig bakåt. Han kommer fram och är nyfiken men så fort du kommer för nära kastar han sig. Jag vill inte förstöra något, jag vill att han ska kunna lita på mig.

My hoppas att kursen ska ge bättre samspel mellan häst och människa.

– Jag vill förstå hästens kommunikation bättre, jag vill få hästen att lita på mig och då måste vi vända oss till hans sätt att prata och kommunicera. Där vill jag få mer vägledning, säger My.

Säljaren sade inte ett ord om ponnyns temperament.

– Vi visste att han var oinriden och att man suttit på honom. Frågan är om han var sådan här innan han åkte eller om det var transporten som gjorde det, den tar ju tre dygn.

En klass för sig

Tvådagarskursen med Pignon spelas in av tv-kanalen RidersLive och kommer att sändas i deras utbud med start vecka 44.

Det är första gången Pignon håller en kurs i Sverige, så att välja att göra tv av det hela var inget svårt val, säger RidersLives vd, Caroline Berggren.

– Det finns två frihetsdressörer som är i en klass för sig, Lorenzo och Pignon. Det är en världsartist som kommer, ett unikt tillfälle. Jag har sett Pignon uppträda om man blir helt stum – men här delar han med sig, vad är hemligheten?, säger Caroline Berggren.

Eftersom Pignon är på väg mot Oslo Horse Show, där han ska göra en show, har han med sig alla sina hästar.

– På söndag blir det en privat uppvisning, det blir nog kul för kursdeltagarna, jag hoppas att de ska bli inspirerade, säger Caroline Berggren.

Pignon och hans flock intog are
Pignon och hans flock under en uppvisning. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden