Dressyr
8 juli 2018 19:01

Liza Kühner Säterskog historisk segrare i Falsterbo

FalsterboLiza Kühner Säterskog och Guanaja skrev Falsterbohistoria när de vann dressyrens första amatörtour på söndagen. "Det har varit jättehäftigt att rida här," säger 22-åringen.

Liza Kühner Säterskog historisk segrare i Falsterbo
Liza Kühner Säterskog bestämde sig för att rida amatörtouren direkt när hon fick höra talas om den. På söndagen vann hon den med Guanaja. Foto: Annelie Frank

Amatörtourens final avgjordes i ett sommarvarmt Falsterbo. Liza Kühner Säterskog och Guanaja (SWB sto f 2006 e Bocelli-Eighty Eight Keys xx, uppf Horse Farm Åsälv AB, äg Kühner Dressage AB) bjöd på en kür som satt perfekt till musiken och i stort sett utan missar.

– Jag är jättenöjd med henne. Det blev en miss i ett byte men annars fungerade allt, säger Liza Kühner Säterskog som bor på Hisingen  Göteborg där hon driver hästverksamhet tillsammans med sin tvillingsyster.

Liza Kühner Säterskog och Guanaja gick ut näst sist i den 15 ekipage stora klassen och slutade på 71, 834 procent i en uppvisning som innehöll flera ljusglimtar, bland annat skolorna och några av bytena.

Ridsport
Liza Kühner Säterskog vann dressyrens amatörtour i Falsterbo på söndagen. Foto: Roland Thunholm

Liza Kühner Säterskog har tävlat SM på ponny och haft Guanaja i två år. Hon tränar för Emma Jönsson och bestämde sig för att försöka kvala till amatörtouren så fort hon fick veta att den skulle bli av.

”Underbar att arbeta med”
– Guanaja är underbar att arbeta med, lite nervig men när hon är i arbetsbubblan är hon så fin. Och det har varit jättehäftigt att rida här.

Liza Kühner Säterskog delar sin tid mellan hästverksamheten och att köra lastbil.

Ridsport
Agnes Broomé Clason och hennes ”Vera” fick den första blågula rosetten som någonsin delades ut i dressyrens amatörtour i Falsterbo på lördagen. I avgörandet på söndagen blev ekipaget tvåa. Foto: Roland Thunholm

Malmötjejen Agnes Broomé Clason, som vann lördagens omgång i touren, kom tvåa efter att bland annat ha visat fina byten på en stor volt som avslutning på sin kür tillsammans med Werenice. Det blev 70,834 procent.
– Det är en barndomsdröm som har slagit in att få rida här, säger Agnes Broomé Clason som också är funktionär med ansvarig för musiken på dressyrbanan under Falsterbo.

Skulle bli skogshäst
Maja Arnhög Sleman
tog tredjeplatsen med frierhästen Maike som köptes till hennes mamma från början.
– Det var meningen att hon skulle bli skogshäst, säger Maja Arnhög Sleman som jobbar hos dressyrryttaren Stefan Jansson sedan två år tillbaka.

Ingen av de tre ryttarna planerar att komma tillbaka och rida amatörtouren nästa år då de planerar att kliva upp en klass och rida Medelsvår A under 2018. Men segerhästen kanske kommer tillbaka nästa år.
– Det kanske blir så att min tvillingsyster tävlar henne här i stället, säger Liza Kühner Säterskog.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden