Sverige
9 februari 14:36
Ridsportplus

Ljusa utsikter för hästarna som skrämdes av smällare

Positivt beskedNärmare tre veckor har passerat sedan Lina Jansson Lindbergs fem hästar skrämdes av smällare, drog till skogs och fastnade i dydiken. Skadebilden har klarnat, och för de flesta av hästarna ser prognosen god ut.

Ljusa utsikter för hästarna som skrämdes av smällare
Göran var den som satt fast värst, men idag mår han bra. Foto: privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Redan tidigt efter dramatiken i skogen utanför Gävle stod det klart att travaren Bruno hade fått en spricka på skenbenet vänster bak. I och med att hästarnas ben var så pass svullna från kampen då de satt fast i djupa dydiken i skogen har det dröjt innan det gått att få en överblick av den fullständiga skadebilden. En bild som nu klarnat, och som visar att Bruno även har en skada på djupa böjsenan höger fram.

  – Prognosen för sprickan i skenbenet är god, den såg vi till och med hade börjat läka när han röntgades en andra gång. Hur det går med senskadan får tiden utvisa, men det är i alla fall upp till ett års rehab, berättar hästarnas ägare Lina Jansson Lindberg.

  Bruno var den av de fem hästarna som fick påtagliga fysiska skador. De andra hästarna verkar efter omständigheterna klarat sig bra, rör sig fint och ska i samråd med veterinär sättas i gång försiktigt för att sedan genomgå vetcheck om två, tre veckor.

  – Någonstans känner jag ändå att vi haft en jäkla tur om det inte blir värre än så här. Jag har varit inställd på att det skulle vara mycket större skador och är fortfarande inne i något slags katastroftänk – fortfarande väntar jag på att det ska bli någon twist.

  Börjar landa

  Bruno
  Bruno drog på sig en del skador under dramatiken, där en senskada gör prognosen oviss. Här tillsammans med Linas pappa Bengt. Foto: Privat

  När Lina berättade om händelsen och efterspelet vittnade hon om att hästarna även var rejält påverkade mentalt, stressade och oroliga. Även det har börjat lägga sig.

  – De blir mer och mer sig själva.

  Men det är inte bara hästarna som påverkats, Lina själv beskriver att hon känner sig slut både fysiskt och psykiskt. Känslorna av uppgivenhet och tomhet blandas med ett tvivel.

  – Någonstans känner jag att jag tappar hoppet om mänskligheten litegrann – allmänt med att vi använder fyrverkerier. Behöver vi skjuta bara för att vi människor tycker det är roligt att titta på? Det är inte bara hästar och tamdjur det drabbar, utan alla vilda djur också. Det hade likväl kunnat vara älgar som skrämts och fastnat, men ingen hade hjälpt dem.

  Det var den 20 januari som Lina Jansson Lindbergs fem hästar skrämdes av smällare och drog till skogs, där de gick ned sig i djupa dydiken. Efter en omfattande räddningsinsats kunde alla hästar räddas.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden