Veterinärt
12 juni 2020 06:00

Ljusterapi hjälpte inte vid sårläkning

Utan effektForskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt effekten av LED-ljusbehandling på sårläkning hos häst. Studien visade att de sår som behandlades med ljusterapi läkte något långsammare än sår som inte behandlades med ljusterapi.

Ljusterapi hjälpte inte vid sårläkning
Det finns flera olika former av ljus- och laserbehandlingar som används på häst. (Arkivbild). Foto: Sandra Nordin Johansson

Många hästar behandlas med ljusterapi för olika sjukdomstillstånd. Behandlingsformen, som kallas LLLT (low level light therapy), är kontroversiell och vetenskapliga bevis för en medicinsk effekt saknas ofta, skriver Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i samband med att resultatet av en ny studie presenteras.

I studien användes en vanlig, kommersiellt tillgänglig, LLLT-apparat för att behandla sår hos åtta friska hästar. Efter att hästarna givits lugnande och smärtstillande läkemedel skapades identiska sår på var sida om halsen. Det ena såret ljusbehandlades och det andra lämnades obehandlat.

För att utvärdera ljusbehandlingens effekt mättes hur snabbt de båda såren minskade i storlek och hur lång tid det tog innan såren var helt läkta. Läkningen mättes digitalt utifrån fotografier. Eventuell svullnad omkring såren mättes med hjälp av ultraljud.

Generellt sågs ingen skillnad mellan behandlade och obehandlade sår under hela studieperioden. Studien visade dock att de LLLT-behandlade såren tog något längre tid att läka fullständigt, skriver SLU på sin hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden