Sverige
5 februari 2018 18:10

Lövsta Future Challenge efterlyser hållbara lösningar

MiljöprisI samband med Gothenburg Horse Show delar Lövsta Future Challenge ut sitt hållbarhetspris. Men intresset för miljöfrågor är ganska lågt inom ridsporten och någon lämplig kandidat till årets utmärkelse har ännu inte hittats.

Lövsta Future Challenge efterlyser hållbara lösningar
Nu efterlyser Lövsta Future Challenge kandidater till årets hållbarhetspris. Pressbild Lövsta Future Challenge

Lövsta Future Challenge har visat ett starkt miljöengagemang, och i sin strävan att få hästnäringen och ridsporten mer miljövänlig har de sedan 2016 delat ut ett hållbarhetspris. Syftet med priset är att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ och förtjänstfulla insatser för hållbarhet inom dessa områden – att helt enkelt sprida goda exempel och inspirera fler att börja arbeta med frågan.

2016 vanns priset av Gina Tricot Grand Prix för systematiskt och långsiktigt arbete som tar in hållbarhet i alla delar, och 2017 fick Smedstad Ridcenter priset för ett väl sammanhållet hållbarhetstänkt med fokus på miljö och social hållbarhet.

Nu meddelar Lövsta Furutre Challenge att de inte har hittat någon lämplig kandidat till årets hållbarhetspris.
”Trots att hästnäringen är beroende av jordbruket och naturen samt att stora mängder utrustning krävs för häst och ryttare så är intresset och medvetenheten kring miljöfrågor inom näringen ganska låg”, skriver Olivia Jonsson från Lövsta Future Challenge i ett pressmeddelande. Nu behöver de allmänhetens hjälp att hitta årets pristagare.

Priset kan delas ut till initiativ, organisationer, personer eller företag men även till produkter och tjänster som kan bidra till en positiv förändring och en hållbar ridsport och hästnäring – och med hållbarhet menas sådant som en lång tid framöver skapar bättre förutsättningar för vår planet och som samtidigt är ekonomiskt gångbart.

Alexandra Mörner är ordförande i Axfoundation och sitter i juryn som utser pristagaren. Hon sitter dessutom i Ridsportförbundets miljö- och hållbarhetsutskott, och hon berättar för Ridsport att priset består av en tavla, och så äran att vinna. Dessutom lyfts pristagaren fram som en god förebild.
– Får vi in många bra tips så kan vi sprida dem också, och inte bara vinnaren, säger Alexandra Mörner.

Nu hoppas hon att det kommer in tips på hållbara lösningar från allmänheten.
– Det måste finnas jättebra initiativ där ute som man kan lyfta fram och inspirera andra med, tror Alexandra Mörner, som tycker det är dags för hästnäringen att överlag tänka mer hållbart.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-