Sverige
19 september 09:18
Ridsportplus

LRF-ordföranden: ”Hästverksamhet måste inkluderas bättre”

RegelverkHästen intar en särställning som både livsmedelsproducerande djur och sällskapsdjur. Det gör att hästverksamheter ibland kommer i kläm i lagstiftningen eller stängs ute från ersättning, något som LRF Häst vill ändra på.

LRF-ordföranden: ”Hästverksamhet måste inkluderas bättre”
Hästar är också lantbruksdjur, menar LRF Häst. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Viktoria Östlund är ordförande i LRF Hästs beslutande organ Hästdelegationen. Hon arbetar för att ta tillvara hästföretagarnas intressen och som hästföretagare är hon väl insatt i vilka konsekvenser som lagar och förordningar medför.

    Du driver frågan om att hästen ska ingå bland lantbrukets djur, produktionsdjuren. Varför det? 

    – Om hästarna inte med automatik kommer med i olika ersättningssystem, som kompensationsstöd för bete och investeringsstöd, så berörs vi naturligtvis av det, förklarar Viktoria Östlund.

    Viktoria Östlund
    Viktoria Östlund är agronom och driver inackorderingsstall med undervisning och träning på Roslövsholm, Flyinge. Urval av uppdrag: ledamot i LRF:s riksförbund, ordförande i Hästdelegationen, ledamot i HNS och Stiftelsen Svensk Hästforskning samt Copa Cogecas jämställdhetskommitté.

    – Kompensationsstödet riktar sig till områden där det är sämre förutsättningar för att odla och där kan hästen spela en viktig roll som betesdjur. För LRF Häst är det viktigt att hästföretagen är inkluderade – de är en viktig del av svenskt lantbruk. 

    Kommer vi att bli tvungna att rapportera all förflyttning av hästarna om de räknas in bland lantbruksdjuren?

    – Hästar registreras på anläggning genom Jordbruksverkets e-tjänst redan i dag. Självklart vill vi att regelverket ska vara enkelt för företagare att följa.

    Vilka fler frågor driver LRF Häst?

    – Vi arbetar hårt för att hästägare i hela landet ska kunna få djursjukvård inom rimlig tid och till rimligt pris. Vi arbetar aktivt med olika lösningar tillsammans med andra djurslag. 

    – Sedan vill vi gärna komma ännu längre när det gäller köp och försäljning av hästar; vi har fått till en lättnad när det gäller konsumentköplagen, men vi anser att hästar inte ska omfattas av den lagen över huvud taget.

    – Vi arbetar också för en likvärdig bedömning om vad som ska räknas som ekonomisk verksamhet inom skattefrågor. Nu är begreppet ”ekonomisk verksamhet” öppet för tolkningar och det är viktigt att till exempel tävling med häst inom både trav- och ridsport ska kunna räknas som ekonomisk verksamhet.

    Fakta

    Hästdelegationen

    • Hästdelegationen är LRF Hästs beslutande organ och beslutar om inriktningen på LRF Hästs verksamhet.
    • Delegationen har en rådgivande roll till LRF:s riksförbundsstyrelse och ska företräda LRF i hästfrågor och föra LRF:s talan i Sverige och internationellt.
    • Hästdelegationen består av 14 representanter från olika delar av svensk hästnäring, allt från avel till olika hästsportgrenar, ridskolor, brukshästar och hovslagare. 
    Expandera

    Kan du ge exempel på någon konkret insats?

    – Ja, jag har just träffat landsbygdsministerns statssekreterare Dan Ericksson, Trafikverket, Skånes landshövding och representanter från Jordbruksverket, länsstyrelsen och kommuner angående en kraftsamling mot stånds, för det krävs ett samarbete.

    – Det räcker inte att lantbrukare och hästägare rensar bort stånds om växten står kvar i vägkanten och kan föröka sig. Just nu gäller detta främst Skåne och Halland, men stånds håller på att sprida sig norrut i landet. 

    – Vi har även haft tät kontakt med landsbygdsministern för att få till en ny hästutredning. Vi har skapat en enkät där hästföretagare kan skriva in förslag som utredningen ska titta på. (Se separat artikel.)

    Du har fler uppdrag, bland annat på EU-nivå, hur hinner du med allt?

    – Det är många digitala möten, men cirka två dagar i veckan är jag på resande fot. God planering och att ha ovärderliga inackorderingar som ställer upp, är det som gäller!

    Fakta

    Så kan du påverka hästutredningen

    Det är många år sedan det senast gjordes en stor utredning av hästnäringen, men nu är det dags. Hästföretagare har möjlighet att påverka inriktningen via en enkät som LRF Häst publicerat.

    Regeringen har tillsatt utredningen ”En översyn av hästnäringen – för företagande, kompetensförsörjning och inkludering”. Utredningen leds av Marie Thelander Dellhag, vd inom allmännyttan och på fritiden engagerad i såväl rid- som travsport. 

    Utredningens syfte är bland annat att föreslå åtgärder för att underlätta företagande, stärka lönsamheten och öka sysselsättningen inom hästnäringen. Förra gången en liknande utredning gjordes var 1991 och det har hänt mycket inom hästbranschen sedan dess och även i omvärlden. Landets 360 000 hästar kan till exempel få en större betydelse som betesdjur, nu när landsbygdsmarker ska återskapas och en biologisk mångfald eftersöks.

    Hästutredningen startade 1 september 2024 och ska redovisas senast 20 maj 2025.

    På LRF Häst:s hemsida finns en enkät, där hästföretagare kan skriva in förslag på vad hästutredningen ska undersöka, till exempel regelförenkling eller någon annan åtgärd som kan öka lönsamheten. Enkäten ligger under fliken Nyheter.

    Tre vanligaste frågorna som LRF Häst får från hästföretagare:

    • Veterinärbristen. 
    • Olika former av ersättningar.
    • Om det krävs bygglov för ridhus.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 15/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden