Hoppning
31 december 2022 16:20
Ridsportplus

Ludger Beerbaum: ”Ridsporten är redan djurvänlig”

BarreringsskandalenVi måste få allmänheten att förstå att ridsporten redan är djurvänlig. Det menar Ludger Beerbaum som för första gången sedan barreringsavslöjandet svarat på frågor från media i en stor intervju med tyska Der Spiegel.

Ludger Beerbaum: ”Ridsporten är redan djurvänlig”
Ludger Beerbaum har varit framgångsrik på tävlingsbanan under året som gått. Foto: GCT/Stefano Grasso

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  För första gången svarade Ludger Beerbaum nyligen på frågor från media om barreringsskandalen som inledde året för den flerfaldige mästerskapsmedaljören. ”Är du en djurplågare?” var rubriken i tyska Der Spiegel.

  Världsryttaren avvisar i intervjun resolut anklagelserna och menar att människor som inte har kunskap om hästar missförstår vad som händer på de filmklipp som smygfilmats av den tyska tv-kanalen RTL:s reporter. På filmerna syntes en person stå på marken och svinga en stav mot benen på en häst som hoppade med en ryttare på ryggen.

  Enligt Ludger Beerbaum rörde det sig om så kallad ”touchieren”, eller ”beröring” på svenska, vilket är en ”lättare” form av barrering. Syftet är att hästen ska korrigera sig och inte riva. Träningsmetoden är sedan länge förbjuden i Sverige men har varit tillåten i Tyskland. Efter avslöjandet på Ludger Beerbaums anläggning har metoden dock förbjudits av det tyska ridsportförbundet.

  ”Ridsporten är djurvänlig”

  Ludger Beerbaum accepterar förbudet men förtydligar att det inte handlar om att åsamka hästen smärta utan om att ge signaler. Han förklarar att detta alltid utförts professionellt och endast på äldre, rutinerade hästar som blivit mindre försiktiga över hinder. För att rätta till detta har beröring använts cirka en gång om året, förklarar mästerskapsmedaljören i intervjun.

  Beerbaum kommenterar också ridsportens ”social license to operate” och menar att både internationella ridsportförbundet FEI och det tyska ridsportförbundet låter allmänheten sätta agendan, istället för tvärtom. Han menar att det är ridsporten som måste gå före och visa att ridsport faktiskt är en ”djurvänlig” sport.

  Han hänvisar till att människan sedan urminnes tider använt hästen på olika sätt och att dagens hästar inte är avlade för att ”bara gå i hagen”. Att många sporthästar inte går ute i stora flockar förklarar han med att hästarna är väldigt känsliga, de står högt i blod och kan lätt skada varandra.

  Försvarar bett och sporrar

  Sporten behöver inte göras mer djurvänlig, menar Ludger Beerbaum. Den lever redan upp till kraven på god hästvälfärd – detta måste bara synliggöras för allmänheten. ”Vi måste göra klart hur djurvänlig vår sport redan är”, säger Ludger Beerbaum. Han försvarar också användningen av bett, sporrar och annan utrustning. ”Vi kan inte tävla hoppning eller dressyr med bara ett rep runt halsen.”

  Kritiken är något vi måste lära oss av, menar Ludger Beerbaum. ”Vi behöver ta vårt ansvar och förklara för samhället varför vi gör olika saker. Kritik är inte något dåligt, så länge vi tar ansvar för att förklara.”

  Ludger Beerbaum blev i samband med barreringsavslöjandet polisanmäld av en djurrättsorganisation, men den förundersökningen är nedlagd. Däremot pågår det fortfarande en utredning gällande disciplinära åtgärder mot toppryttaren.

  Läs hela artikeln här (på tyska)

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden