Fälttävlan
31 augusti 2019 17:02
Ridsportplus

Ludwig Svennerstål om sin EM-häst: ”Vi är lika envisa”

EM i fälttävlanLudwig Svennerstål och hans El Kazir SP levererade i lördagens fyrstjärniga EM-terräng och är bästa svenska ekipage inför den avslutande hoppningen. "Han kämpade för mig. Vi är bästa kompisar," säger fälttävlansryttaren som också är ankare i det svenska laget i jakten på ett OS-kval.

Ludwig Svennerstål om sin EM-häst: ”Vi är lika envisa”
Ludwig Svennerstål och El Kazir i EM-terrängen. Foto: www.eventingphoto.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ludwig ”Ludde” Svennerstål fick äntligen rida sin egen El Kazir SP (BWP val f 2004 e Capriano-Blanc Rivage XX, uppf Paul Scheirs) i ett mästerskap.

Hans tidigare ägare sa att jag och hästen har samma personlighet, att vi är likadana. Jag vet inte om det är bra eller dåligt… Ludwig Svennerstål om El Kazir.

Och som ekipaget levererade i lördagens EM-terräng i tyska Luhmühlen. Den fyrstjärniga terrängen var en ordentlig utmaning och El Kazir stod för en dubbelnolla.

– Han kämpade för mig hela vägen, säger en svettig och nöjd Ludwig Svennerstål i mixade zonen efter sin terräng.

Han har gett flera intervjuer till olika medier och har upprepat det där med kämpandet om och om igen.
– Ja, jag är så stolt över honom. Vi är bästa kompisar.

Ludwig Svennerstål hade skimmelvalacken som förstahandsval även inför VM i Tryon, men då tog Sveriges förbundskapten Fredrik Bergendorff ut Stinger i stället. Det mästerskapsäventyret gick inte Sveriges eller Svennerståls väg. Svennerstål slutade på en 49:e plats individuellt efter en hoppning som lämnade mycket att önska.

”Han fajtades”

Till pågående mästerskapet i Tyskland fick dock El Kazir chansen att representera Sverige. Och han tackade för förtroendet genom att bland annat rädda upp ett lite skakigt moment i sista vattnet.
– Vi hade inget flow in på första hindret och sen tappade jag det lite. Men han fajtades verkligen för mig där.

Ludwig Svennerstål har haft valacken i två år. Innan dess hade El Kazir tävlat upp till dåvarande trestjärnig nivå och bland annat representerat Italien i Nations Cup tillsammans med Paolo Belvereresi. När valacken kom till Ludwig Svennerstål hade han närmast tävlats av Storbritanniens Genevieve Clarke.

”Samma personlighet”

– Det är en speciell häst och jag tycker väldigt mycket om honom. Hans tidigare ägare sa att jag och hästen har samma personlighet, att vi är likadana. Jag vet inte om det är bra eller dåligt, säger Ludwig Svennerstål.
– Vi är lika envisa och så där…
– Och så är han lite grinig och gillar att vara för sig själv.

Ludwig Svennerstål (swe)
Ludwig Svennerstål och El Kazir SP höll för trycket att gå ut sist i svenska laget. Foto: www.eventingphoto.com
Ep1908305632
Ludwig Svennerstål och El Kazir SP var bästa svenska ekipage med en 19:e plats efter dressyren. Men det var inte vad den Englandsbaserade svensken hade tänkt sig. Foto: www.eventingphoto.com
171130ludwigrt
Ludwig Svennerstål och El Kazir har presenterat sig för den svenska publiken vid Sweden International Horse Show. Foto: Roland Thunholm

”Ludde” och El Kazir började tävla tillsammans internationellt under sommaren 2017 och bästa resultatet hittills är en tredje plats i en lång trestjärnig tävling i brittiska Tattersalls i maj förra året.
– Då var han riktigt bra. Det är en bra häst.

Ligger elva

Nu har alltså El Kazir mästerskapsdebuterat och efter dressyr och terräng ligger han elva på sitt dressyrstraff 31.
– Jag gjorde bort mig lite i dressyren. Det är surt. Vi skulle egentligen varit bland de fem, sex bästa nu, säger Ludwig Svennerstål.
– Han blev lite spänd och i stället för att rida på blev jag passiv och när man blir passiv blir han ännu mer spänd. Han har precis kommit tillbaka efter en liten skada och hade egentligen behövt någon tävling till innan EM. Men det är som det är.

– Men han gav mig allting i dag och vi gjorde en superterräng.

Banhoppning avslutar

EM avslutas med hästbesiktning och banhoppning i morgon, söndag. Det svenska laget ligger femma och har ”rätt” länder framför sig för att klara det viktiga OS-kvalet.

El Kazir brukar göra hoppningen bra. På fem internationella starter på samma nivå som EM under 2018 och 2019 har han varit felfri tre gånger.

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

FEI:s sändningar från fälttävlans-EM

SVT:s sändningar från fälttävlans-EM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden