Veterinärt
4 oktober 16:30
Ridsportplus

Luftburna svampar kan finnas i stallmiljön

ForskningsnyttI Polen har forskare undersökt förekomsten av partiklar och koncentrationen av luftburna svampar i två olika stall. Båda stallen hade haft hästar med återkommande luftvägsproblem.

Luftburna svampar kan finnas i stallmiljön
Rutiner och ventilation är viktiga faktorer i stallmiljön. Forskare rekommenderar också att välja hösilage framför hö för att minska mängden damm i stallet. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Undersökningen gjordes i ett stall i Kraków och ett i Tranów under februari månad 2022. Luftprover togs dels inne i stallarna, dels utanför dem, som jämförelse. Orsaken var att båda stallarna hade haft återkommande luftvägsproblem och två hästar som dött av detta.

Vid analys av proverna fann man en rad partiklar, men även hög förekomst av tre mögelsvampar som är allergiframkallande och förmodligen inblandade i uppkomsten av svår hästastma: Wallemia sebi, Aspergillus penicilliodes och Epicoccum nigrum.
– Sporer av dessa svampar kan följa med inandningsluften ner i lungorna, skriver Anna Lenart-Boroń i rapporten.

Med tanke på hur många människor som vistas i häststall är det viktigt att vara uppmärksam på luften i den miljön.
– Om en häst eller någon som arbetar i stallet får luftvägsproblem bör stalluften undersökas och förändringar av ventilation och rutiner göras, enligt Anna Lenart- Boroń.

Stora skillnader

Prover på stalluften togs fyra gånger per dag i varje stall. Innehållet i stalluften skiljde sig mellan stallarna; det var mest partiklar i Tranów-stallet, framför allt i samband med mockning.

I Kraków-stallet var det övervägande svampsporer, med högst koncentration i samband med utfodring, upp till 82 gånger högre än vid hästarnas middagsvila. Svampsporerna räknas som allergiframkallande.

Det kan alltså vara stora skillnader mellan olika stall, vilket indikerar att rutiner och ventilation är viktiga. Det finns några generella tips kring goda rutiner för att minska mängden damm i stallet:

  • Ge hellre hösilage än hö
  • Kontrollera att hösilaget är av god hygienisk kvalitet
  • Använd strö som inte dammar
  • Ha hästarna ute så mycket som möjligt
  • Mocka och sopa när hästarna är ute
  • Borsta dammiga eller leriga hästar utomhus
  • Se över stallets ventilation, så att den är tillräckligt dimensionerad.

Källa: Particulate matter concentrations and fungal aerosol in horse stables as potential causal agents in recurrent airway disease in horses and human asthma and allergies. Anna Lenart-Boroń et al, Journal of Applied Science, 2022

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden