Sportnytt
15 januari 2021 16:55
Ridsportplus

Lunds Civila RF laddar för tävlingsstart: ”Ska vara lätt att göra rätt”

TävlingsstartLunds Civila Ryttarförening är först ut med att ringa i startklockan när tävlingarna drar igång efter stoppet. Just nu pågår förberedelserna för fullt. Samtidigt väntar ett antal ryttare på att knappen "yrkesverksam 2021" ska bli grön – annars går det inte att anmäla.

Lunds Civila RF laddar för tävlingsstart: ”Ska vara lätt att göra rätt”
Högst åtta personer på samma plats vid samma tidpunkt är det som gäller. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lunds Civila Ryttarförening har liksom resten av landets ridklubbar och ryttarföreningar kämpat i motvind som tävlingsarrangörer under ”pandemiåret” som gått. Nu laddar funktionärerna äntligen för tävlingsstart igen när Lunds Civila RF ger startsignal som en av de första tävlingsarrangörerna för året.

Det blir hopptävlingar i dagarna tre med nationella och regionala hästklasser från en meter fredagen den 29 januari till 1,45 på söndagen samma helg. På söndagseftermiddagen finns det även en separat proposition som är öppen för ryttare födda 2005 eller senare från Skåne, Blekinge, Småland och Halland med ett par lokala klasser som går över 1,05 och 1,15.

Ridsport ställde några frågor till tävlingsledaren Marie Morgensterns Folin.

Hur känns det att komma igång med tävlingar?
– Kul! Vi fick ju ställa in fyra tävlingar förra året och vår första i år så nu är vi alla sugna på att komma igång igen.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vi jobbar mycket i grupp med våra duktiga egna funktionärer, tillsammans med våra externa funktionärer och det blir även en del telefonsamtal till andra föreningar i distriktet. Såklart pratar vi mycket med och får gott stöd både från Svenska Ridsportförbundet och Skånes Ridsportförbund.

– Vi hade redan en mycket god grund från vår första inställda tävling i mars förra året och nu handlar det om konstant förbättrande och ytterligare finjusteringar. Pandemilagen i sig är ju inte någon jättestor skillnad om man som vi redan hade ambitionen att genomföra tävlingen med marginal till redan gällande rekommendationer. Men det finns ju alltid saker att förbättra oavsett om det är reglerat i rekommendationer, TR eller pandemilag: ett konkret exempel på vad vi tänkt annorlunda till den här tävlingen är att ryttarna får rida fler klasser med bedömning A och A:0 för att vi ska kunna vara färre funktionärer i domartornet.

Hur ser lösningen ut när det gäller att begränsa antalet personer per kvadratmeter?
– Skyltar, påminnelser och ryttarnas samt medföljarnas personliga ansvar. Vi kommer att jobba med kommunikation men också tydliga avspärrningar och skyltar, så det blir ”lätt att göra rätt”. Om vi lyckas få begränsningarna att kännas logiska så kommer de också att kännas naturliga att följa.

Ni har satt max 200 anmälningar er dag – hur har ni tänkt där?
– Normalt sett brukar vi ha max 300. Som utgångsläge har vi den här gången valt att sätta 200 eftersom vi räknar med att vi måste låta saker ta lite längre tid. Exempelvis kommer vi behöva ha flera omgångar bangång.

– Vi siktar på att hitta en lämplig balans med antal medhjälpare på framhoppningen utan att tumma på hästarnas uppvärmningstid. Det kan göra att vi måste sänka tempot på själva klasserna och vi vill helt enkelt inte ha för många på anläggningen samtidigt. Därför tar vi färre starter denna gång, under helgen eller till nästa tävling kanske vi släpper in några fler om vi ser att det funkar.

En del av söndagen är avsatt för ryttare födda 2005 och yngre, hur har ni tänkt där?
– Vi missade att våra yngsta ryttare bara får tävla endagarstävling. Eftersom vi vet att många av dem är sugna så kör vi en separat tävling för dem på söndag eftermiddag.

Vad skiljer sig åt med den nya pandemilagen?
– Den stora skillnaden är nog inte pandemilagen i sig utan skillnaden ligger i att rekommendationerna och därmed TR har förändrats. Exempelvis det normerande 8 personer istället för 50 personer som gällde i höstas. Pandemilagen är ju ett maktmedel, och rekommendationerna ändrades inte i samband med att lagen kom, utan det skedde före jul.

Hur har förbundet hjälpt till?
– Som bollplank och frågelåda. Både Svenska Ridsportförbundet och Skånes Ridsportförbund hjälper oss på alla sätt vi behöver för att få igång tävlingarna.

Går det att anmäla även om knappen för ”yrkesverksam 2021” inte blivit grön ännu?
– I dagsläget har jag inga kommentarer till detta. Vi önskar ju såklart att allt ska vara automatiskt men beroende på situationen tar vi en diskussion med SvRF hur det kan lösas om det inte är möjligt.

Flera tävlingar öppnar för anmälan måndag den 18 januari, men alla som har ansökt om att klassas som yrkesverksam ryttare har ännu inte fått den knappen grönmarkerad i TDB. Ridsport ställde några frågor till Robert Solin, nationell samordnare i hoppning på Svenska Ridsportförbundet, om vad det innebär.

Går det att anmäla sig till tävling om knappen inte är grön?
– Knappen måste vara aktiv för att kunna anmäla.

Om knappen inte har hunnit bli grön när anmälan öppnar, trots att man uppfyller kriterierna, vad händer då om man inte kan anmäla?
– Vi räknar med att alla som skickat in korrekt dokumentation ska vara godkända när de första tävlingarna öppnar för anmälan. Om det behövs får vi gemensamt med arrangörerna skjuta öppningstiden för dessa tävlingar någon dag framåt.

Fotnot: Anmälan till samtliga tävlingar vecka 4 flyttades sent på fredagen fram av Svenska Ridsportförbundet. Ordinarie anmälan var tänkt att öppna måndag den 18 januari, men öppnar nu istället onsdag den 20 januari. 

Läs mer om anmälningstiderna till tävlingarna vecka 4 – länk till Svenska Ridsportförbundet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden