Avel
1 maj 10:48
Ridsportplus

Lyckad dubbeladoption i England

ExtramammorTvå av avelsstona på Cimbri Stud i England dog plötsligt – men deras föl ­adopterades snabbt av andra ston på ­stuteriet.

Lyckad dubbeladoption i England
Donnabriar och Smilla med sina egna och adopterade föl sommaren 2023. Foto: Cimbri stud

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Stuteri Cimbri drivs av Tea Witchalls och hennes man Dan. De har flera hästar med svenska blodslinjer – Briar, Total Hope och Springbank II VH finns i stammarna.

  Fyra föl skulle födas i fjol. Först var det Briarose (e Briar) och hennes 5-åriga dotter Donnabriar (e BH Don Olymbrio) som fölade. Allt gick bra, men 37 timmar senare drabbades Briarose av livmoderkollaps och måste avlivas. Stona och deras föl hade redan hunnit gå ut tillsammans, och Donnabriar accepterade att bli diad av moderns föl ganska omgående.

  Lite senare fölade Smag&Behag Firfod (e Herluf Firfod) och stamstoet Didansa (e San Remo), båda fick hingstföl. Efter sex dagar dog Didansa i allvarlig kolik. 

  Didansas föl stod kvar hos sin mor i hagen och ville inte lämna henne. Det började bli mörkt och Tea tog en chans. Hon släppte ut alla ston och föl. Stona gick fram och tittade på Didansa en stund, sedan gick de iväg och det moderlösa fölet följde efter dem. När flocken gick in i ladan för natten gick det hungriga fölet fram till Smilla, och hon lät det dia.

  En rapport från stuteriet i mars i år berättar att både ston och föl mår bra. De har fått gå tillsammans över vintern, eftersom de hade en så påfrestande sommar.

  – Vi tyckte att de var värda en lång mammaledighet tillsammans, säger Tea.

  Läs mer om stuteriet och hästarna på www.cimbri.co.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden