Avelsnyheter
22 oktober 2020 13:26

Magic Park ny herre på täppan

BetäckningsstatistikSWB har släppt betäckningssiffrorna för 2020 och allra populärast är hopphingsten Magic Park. Han petar ner förra årets hetaste hingst, dressyrhingsten Suarez, till andraplatsen. Se tio i topp-listorna över uppfödarnas favoriter här.

Magic Park ny herre på täppan
Magic Park som 6-åring med ägaren Royne Zetterman i sadeln. Foto: Roland Thunholm

Årets preliminära betäckningssiffror är sammanställda. SWB har inte hunnit göra någon djuplodande jämförelse av statistiken ännu, men Erica Holst på SWB kan ändå konstatera att det är en uppgång mot 2019.
– Det är absolut fler som har betäckt. Så har det sett ut när vi har följt säsongen, säger hon till Ridsport.

Den som har betäckt mest av alla hingstar är hopphingsten Magic Park (SWB f-07 e Armitage-Ahorn, uppf Sisse Sejrbo, äg Royne Zetterman AB), som står för 192 betäckta ston. Tvåa bland hopphingstarna är Heartbeat (f-01 e Heartbreaker-Ramiro Z, uppf W. Geraatsmed) 149 betäckningar. Ingen av dem var ens i närheten av toppen 2019, men gjorde raketkarriär i år.
– Magic Park tävlade en del utomlands förra året. Sedan gjorde man ett väldigt fördelaktigt pris på honom, vilket har hjälpt till. Men det är en jätteintressant hingst – ser man på Breeders nu har han lämnat fantastiskt fina avkommor, säger Ulrica Holst.

– Heartbeat har också varit utomlands, på Zangersheide. Han var populär redan innan i Sverige, och när han kom hem spottade han upp sig direkt på listan. Kentucky van’t Ruytershof (f-10 e For Pleasure-Diamant De Semilly) är en nykomling på listan. Han har varit och gästspelat i Sverige och ska nu hem till Belgien igen för att fortsätta sin tävlingskarriär, fortsätter hon.

Kentucky van’t Ruytershof ligger fyra bland hopphingstarna med 129 betäckta, efter Baloé Hp (SWB f-14 e Balou du Rouet-Clearway, uppf/äg Malin Carlsson, Hipparion HB) som är trea med 139 betäckningar. Baloé Hp låg i topp även 2019.

På dressyrsidan toppar Helgstrands 5-årige hingst Suarez (f-15 e Sezuan-Desperads, uppf ZG Judith och Sönke Schmidt, äg Helgstrand Dressage) som är den hingst som fallit allra flest dressyruppfödare i smaken med totalt 149 betäckningar. Suarez var den hingst som hade betäckt flest ston av alla 2019, då med 176 betäckningar. I år delar han alltså den totala andraplatsen med Heartbeat.

Helgstrand äger även tvåan bland dressyrhingstarna. Det är blott 3-årige Majestic Taonga (f-17 e Glock’s Toto Jr-Jazz, uppf Willeke Bos, äg Helgstrand Dressage), som utsågs till premiehingst i KWPN 2020. Han har varit stationerad hos Gränsbo Stuteri och gjort 88 betäckningar i år.
– Han hann ju precis bli godkänd i Danmark innan de stängde ner i början av året, säger Ulrica Holst.

De tio populäraste hopphingstarna

 1. Magic Park (SWB)
 2. Heartbeat
 3. Baloé Hp (SWB)
 4. Kentucky van’t Ruytershof
 5. Kintaro VDL
 6. Casanova Hästak
 7. Mr Vain GJ (SWB)
 8. Karmel van de Watering
 9. Cabachon
 10. Enelzkey SR

De tio populäraste dressyrhingstarna

 1. Suarez
 2. Majestic Taonga
 3. Kane
 4. Zafferano (SWB)
 5. King Olymbrio L
 6. Bon Coeur
 7. Freetown
 8. Fortnite
 9. Vivaldon
 10. Benefit

Fotnot: Kane och Zafferano har lika många betäckningar, och har därmed rönt lika stort intresse bland uppfödarna.

Här finns hela årets statistik med antal ston och dräktighetsprocent för alla hingstar. Siffrorna är preliminära fram till årsskiftet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden