Sverige
26 december 2017 11:15

Malin och Peder bland många som står upp för ensamkommande

#vistårinteutSituationen för ensamkommande flyktingbarn i Sverige har uppmärksammats på flera sätt de senaste åren. Nu ansluter sig flera idrottare, bland annat hoppryttarna Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson, till Idrottsuppropet där idrottare tar ställning mot hur dessa ungdomar hanteras av svenska myndigheter.

Malin och Peder bland många som står upp för ensamkommande
Nu står många svenska idrottare upp för att ensamkommande flyktingbarn ska behandlas rättssäkert och mänskligt av myndigheterna. Foto: Bodnarchuk/Isstock

Det är organisationen #vistårinteut som ligger bakom Idrottsuppropet.

Riksidrottsförbundet och LO samarbetar för att visa hur idrotten kan bidra och tydliggöra idrottsrörelsens engagemang när det gäller mänskliga rättigheter.

Många asylsökande ungdomar har varit i Sverige i flera år utan att få ett beslut om de får stanna i Sverige eller inte. Det förekommer också att de får sin ålder uppskriven av svenska myndigheter, i vissa fall även om de har dokument som styrker deras ålder. Under sin långa vistelse i Sverige har de ofta lärt sig svenska, varit aktiva i föreningar och byggt upp nätverk på andra sätt. ”Det är så långt ifrån rent spel och schyssta villkor man kan komma. Att det dessutom handlar om ungdomar som ofta bär på trauman eller varit med om många hemska saker under sin flykt på väg till trygghet gör att hela frågan hamnar ännu längre ifrån det vi svenskar normalt är vana vid: fair play och schyssta villkor,” skriver #vistårinteut på sin Facebooksida.

Hoppryttarna Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson har valt att ställa sig bakom den här kampen för justa villkor för de ensamkommande unga som finns i Sverige. Med på samma lista finns flera individuella idrottare, men också lag och idrottsföreningar.

Här är alla idrottare som tar ställning för justa villkor när det gäller ensamkommande. Här finns också information om hur en ansluter sig till uppropet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden