Sverige
30 november 2017 14:14

Samlade reaktioner efter #visparkarbakut

#visparkarbakutHästsportens upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp blev offentligt i går - och reaktionerna blev många och starka. Här får du koll på vad flera svenska medier har rapporterat om uppropet hittills.

Samlade reaktioner efter #visparkarbakut
Flera grupper vittnar om övergrepp och trakasserier genom olika upprop, nu även hästsporten. Foto: Roland Thunholm

I Ridsport nr 17/24 berättade en tidigare hästskötare hur hon blev våldtagen av en elitryttaren när de var på tävling. Dessutom förklarade forskaren Christina Kjellgren hur övergrepp i stallet kan ske.

Sveriges Radio har bland annat publicerat en berättelse om en kvinna som slutade rida efter att ha blivit sexuellt trakasserad i stallet. Svenska ridsportförbundets ordförande, Ulf Brömster, intervjuas i inslaget och säger att han inte är förvånad över att det här uppropet kommer.

– Nu har jag inte läst hela uppropet så jag kan inte kommentera det. Men jag kan väl konstatera att vi har haft den här diskussionen tidigare under året och faktiskt de senaste två åren, säger han och fortsätter.

– Det som sker nu är en revolution. Förhoppningsvis leder det till att folk vågar säga ifrån, säger hoppryttaren Malin Baryard-Johnsson till SVT Sport.

Dagens Nyheter har publicerat ett helt uppslag om uppropet där flera berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp i stallet i fanns med. Tidningens ridsportskribent Malin Fransson har också skrivit en krönika om ämnet.

P4 Kristianstad har pratat med idrottsprofessorn Susanna Hedenborg om ämnet. Hon har skrivit en bok om hästsportens genushistoria och är inte överraskad över uppropet. ”Ledare måste vara medvetna och jobba förebyggande,” säger hon. Hör henne i ljudklippet nedan.

TV4 rapporterar också om uppropet.

I Travronden intervjuas flera kvinnliga travprofiler.

Aftonbladet har haft flera artiklar med både rid- och travfolk.

Expressen har intervjuat dressyryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén och fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt som båda stödjer uppropet. ”Det är fruktansvärt vad många har utsatts för och utsätts för”, säger Algotsson Ostholt.

Sydsvenskan och flera andra tidningar runt om i Sverige har publicerat TT:s material.

Pararyttaren Felicia Grimmenhag har intervjuats av P4 Uppland. ”Jag tror att det skapar mod, att kvinnor vågar berätta och att man stöttar varandra,” säger hon. Lyssna på henne nedan.

Här kan du skriva under uppropet.

Ridsports samlade rapportering om #visparkarbakut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden