Sverige
26 december 2017 08:50
Ridsportplus

Så skapas en grogrund för övergrepp och trakasserier

#visparkarbakutMed hierarkier och maktstrukturer har ridsporten alla förutsättningar att vara en grogrund för övergrepp, enligt forskaren Cecilia Kjellgren.

Så skapas en grogrund för övergrepp och trakasserier
Cecilia Kjellgren, forskare. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Fallet med hästskötaren som Ridsport kallar för Lina som våldtogs av en elitryttare är inte unikt. Många berättelser som delas på #visparkarbakut har flera likheter med hennes historia. Lina var i en beroendesituation och övergreppet skedde utan våld, så hon frågar sig: ”hur kunde jag låta det ske?”.

  Trots att det aldrig är offrets fel att övergrepp sker, har många svårt att befria sig från känslan av att ha varit delaktig eller medskyldig.

  Typiskt i sportsammanhang
  Det är, tillsammans med tystnadskulturen, rätt typiskt för övergrepp i sportsammanhang. Och ridsporten har alla förutsättningar för att vara en grogrund för utnyttjande och övergrepp, enligt Cecilia Kjellgren som är forskare och lektor vid Linnéuniversitet.

  Det går att få en maktposition genom att ge tillgång till hästarna och till att bli en framgångsrik ryttare. Cecilia Kjellgren, forskare.

  Hon har arbetat med utsatta barn och unga i nära 40 år. Dessutom har hon varit hoppdomare, ordförande för Sölvesborgs Ridklubb och ridit sedan hon var barn.

  – I hästsporten finns hierarkier och maktstrukturer. Hästen är en förutsättning för att utöva sporten. Samtidigt är det långt ifrån alla ryttare som har tillgång till en häst. Det går att få en maktposition genom att ge tillgång till hästarna och till att bli en framgångsrik ryttare.

  Cecilia Kjellgren pekar också på hur mycket tid som tillbringas med hästarna och att det inte bara är vid träningstillfällena som det kan finnas möjligheter för förövare att begå övergrepp.

  Börjar smygande
  Inte sällan börjar förövaren plötsligt eller smygande att gå över gränser. Liksom i Linas fall kan förövaren ha varit hur trevlig som helst och offret beskriver det ofta som att hon känt sig som en del av familjen. Då är det inte konstigt att den som utsätts har svårt att ta in vad som händer när det händer.

  Professor Celia Brackenridge, brittisk forskare vid Brunel University i London och före detta diskuskastare, har studerat sexuella övergrepp mot idrottande flickor och kvinnor. Eftersom övergrepp ofta sker mellan personer som känner varandra väl, där förövaren har byggt upp ett förtroende, för att sedan bryta ner gränserna, beskriver hon relationen som ”en surrogatfamilj där sexuella trakasserier och övergrepp liknar incestuösa övergrepp”.

  Hon säger också att övergrepp kan ske därför att sportens kultur tillåter det. När tränaren har full auktoritet och idrottsprestationen överskuggar allt, hamnar idrottaren i ett underläge, menar hon.

  ”Prata med varandra”
  Enligt Cecilia Kjellgren finns det en risk i att hästtjejer, som brukar vara ansvarstagande och självständiga, tycker att de ska reda ut sina problem själva och bita ihop.
  – Jag önskar att de pratar med varandra, hjälper varandra och tar stöd hos varandra. Då bryts tystnadskulturen och utsatta slipper gå och bära på trauman, säger hon.

  Lina heter egentligen något annat.

  Den här artikeln var publicerad i pappersupplagan av Ridsport, nr 24/2017, första gången. 

  Samlade reaktioner under #visparkarbakut.

   

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden