Sverige
26 december 2017 08:50
Ridsportplus

Hon våldtogs av elitryttaren

#visparkarbakutHon var tonåring och var med som hästskötare utomlands åt en svensk manlig elitryttare. En kväll våldtog han henne i hästlastbilen. ”Han gjorde det han ville samtidigt som jag låg och grät.”

Hon våldtogs av elitryttaren
Det tog många år innan "Lina" vågade berätta vad som hade hänt under den där tävlingen utomlands. Foto: Mona Gladden

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästskötaren, som vi kan kalla Lina, har aldrig berättat vad som hände i den där hästlastbilen under tävlingen för flera år sedan. Men när uppropet #visparkarbakut blev offentligt nyligen kom allt tillbaka till henne.
– Jag hade jobbat hos honom några månader och bodde där också. Jag trivdes verkligen jättebra med honom och hans familj, allt var toppen och han var så snäll och trevlig, säger Lina.
– Han kändes nästan lite som en far för mig.

Ensam på resa med ryttaren
Hon och elitryttaren var ensamma under resan till tävlingarna. Allt var som vanligt, tills en kväll när han plötsligt kramade om Lina riktigt hårt bakifrån samtidigt som han började pussa henne i nacken.
– Jag blev skräckslagen. Jag var så rädd och tänkte att ”vad ska jag göra, hjälp han ger sig inte”. Jag försökte dra mig undan och sa till honom att sluta. Men han gav sig inte. Till slut bara gav jag upp och tänkte att om han får min kropp så är det över sedan.
– Han gjorde det han ville med mig samtidigt som jag låg och grät.

Jag försökte dra mig undan och sa till honom att sluta. Men han gav sig inte. Till slut bara gav jag upp och tänkte att om han får min kropp så är det över sedan. Hästskötaren ”Lina”.

En annan sak som gör att Lina vågar kliva fram och berätta är att hon har fått veta att elitryttaren har utsatt andra för samma sak.
– Och nu när jag tänker tillbaka förstår jag att andra svenskar på tävlingen var medvetna om att han utsatte sina hästskötare för sådant här. En annan hästskötare såg hur jag mådde dagen efter och erbjöd mig att sova i deras lastbil, till exempel.

”Kände mig äcklig”
Lina mådde jättedåligt dagarna efter våldtäkten och hade svårt att äta och sova. Elitryttaren sa ingenting om vad som hade hänt dagen efter eller under den långa resan tillbaka till Sverige.
– Jag kände mig så äcklig efteråt. Och det tog nog några dagar innan jag förstod att jag hade blivit våldtagen.
– Jag har klandrat mig själv och tänkt ”hur kunde jag låta det hända, jag skulle gjort ännu mer motstånd”.

Kort efter att de kom hem till Sverige slutade Lina sitt arbete. Hon passade på när varken elitryttaren eller hans fru var hemma. Hon skickade sms till mannen och förklarade varför hon slutade, att han hade gjort henne illa och uppmanade honom att aldrig göra om det. Då kom det en ursäkt för vad som hade hänt samt ”berätta inte för min fru”.

Jag vill aldrig jobba som hästskötare igen efter det som hände. Jag vågar inte riskera att hamna i samma situation. Hästskötaren ”Lina”.

Men det var precis vad hon gjorde.
– Jag tänkte att någon måste ju göra det. Hon måste få veta.

Slutat jobba med hästar
Efter att Lina hade slutat fick hon två erbjudanden om bra hästskötarjobb. Men hon tackade nej till båda.
– Jag vill aldrig jobba som hästskötare igen efter det som hände. Jag vågar inte riskera att hamna i samma situation, säger hon.
– Nu rider jag och tävlar på fritiden och har ett annat jobb.

Lina hoppas och tror att alltfler ska få upp ögonen för sexuella övergrepp inom ridsporten.
– Det går inte en dag utan att jag tänker på det som hände mig. Ingen ska behöva bli utsatt för det.

Lina heter egentligen något annat.

Den här artikeln var publicerad i pappersupplagan av Ridsport, nr 24/2017, första gången. 

Samlade reaktioner, #visparkarbakut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden