Sverige
11 februari 2021 12:06
Ridsportplus

Mamma på hästgård dömd till fängelse för grova brott mot sina barn

BrottSlag med longerpiska, ridspön och grepar. Hot om att sälja och döda hästarna. Flera slag efter att ha "underpresterat" på hästryggen. Det har varit verkligheten för barnen i en hästfamilj. Nu är mamman dömd till fängelse för både grov misshandel och grov fridskränkning. Hon ska också betala skadestånd både till sina barn och till sin man som har utsatts för brotten.

Mamma på hästgård dömd till fängelse för grova brott mot sina barn
Mamman i familjen döms för flera grova brott mot sina barn och sin man. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Våldet i hästfamiljen började redan i början av 2000-talet och eskalerade fram till i augusti förra året då mamman i familjen greps och häktades.

Det har varit fråga om upprepat våld, hot och kränkningar gentemot make och barn i deras hem, där de ska kunna få känna sig trygga. Tingsrätten.

Nu döms hon för fyra fall av grov misshandel och fyra fall av grov fridskränkning mot sina barn och sin man. Brotten är gjorda mellan 2017 och 2020.

Flera av brotten som mamman i familjen döms för är relaterade till familjens hästar och barnens intresse för ridning och tävling.

Slag med grep

Barnen har bland annat i förhör berättat om att de har fått slag med öppen handflata och knytnävar från sin mamma om de till exempel hade ”underpresterat” vid ridning. Ett av barnen fått motta slag med en grep som mamman höll i, vid ett annat tillfälle ska mamman ha piskat barnen med en longerpiska.

Hotade döda

Om barnen på något sätt värjde sig mot slagen eller försökte få sin mamma att sluta hotade hon ofta med att sälja och/eller döda familjens hästar. Hon har också hindrat barnen från att söka sjukvård och gå till skolan efter skador som hon har har tillfogat dem. Det hände också att barnen blev utkörda ur huset och fick sova i stallet.

Det förekom också verbala kränkningar och hot om våld från mamman regelbundet, bland annat uttalade hon ofta att hon skulle döda hela familjen inklusive sig själv samt uppmaningar till barnen att döda sig själva.

Normaliserats över tid

Genom barnen och deras pappas vittnesmål menar tingsrätten att våldsamheterna och kränkningarna i hemmet har normaliserats över tid: ”Det förekom slag hela tiden, cirka fyra till fem dagar i veckan. Det vanliga var knytnävsslag eller örfil och barnet glömde snabbt bort dessa. Det handlade även om att hon drog i håret och slog ner huvudet i saker. Det hände även att hon kunde slå när barnet satt på hästen, med sina händer eller med en piska”.

Pappan i familjen hade inte varit närvarande under hela den aktuella perioden, men han började föra anteckningar över händelser 2017. Dessa anteckningar och en del fotografier av skador som pappan och barnen har tagit anses styrka deras vittnesmål. Det finns också andra vittnen som styrker händelserna, bland annat en av barnens tränare.

Genom målsägandenas samstämmiga uppgifter, som stöds av de åberopade fotografierna, anser tingsrätten att åtalet i denna del är styrkt.

Mamman nekar

Den dömda nekar till alla anklagelser och har sagt att hon tror att det är en hämnd för en tidigare polisanmälan av pappan som hon gjort och att barnen har gaddat ihop sig mot henne. De dokumenterade skadorna på barnen menar hon ska ha uppkommit när barnen har blivit hårdhänta mot varandra.  Men tingsrätten menar att det är osannolikt att alla övriga familjemedlemmar ”skulle kunna planera och hitta på de många olika händelserna med en mängd detaljer och därefter vidhålla dessa uppgifter genom polisförhör och huvudförhandling”. 

Kontaktförbud

Mamman ska vara fortsatt häktad tills det att domen med det tre år långa fängelsestraffet och skadestånden vinner laga kraft. Hon har också fått kontaktförbud gentemot alla målsägandena.

Mamman friades på flera åtalspunkter gällande misshandel och ett fall av grov misshandel.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden