Sverige
14 juni 2018 09:55

Man döms till dagsböter efter att bundit bakben på häst

BrottEn man har dömts för brott mot djurskyddslagen efter att ha bundit bakbenen på en häst under transport.

Man döms till dagsböter efter att bundit bakben på häst
Trots att det är förbjudet hade mannen bundit ihop benen på en häst under transport. Nu har han fått sitt straff. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Sofie Hjärn

Det var i juni 2016 som brottet begicks på E4 i närheten av Skärstad.

När polisen kontrollerade hästtransporten upptäcktes att hästens ben var bundna med ett grimskaft under en transport från Solvalla till Malmö. Detta är förbjudet.

Nu rapporterar SVT Jönköping att Jönköpings tingsrätt har dömt mannen som körde hästarna för brott mot djurskyddslagen. Även företaget som han körde för har dömts.

Mannen har sagt att han bundit hästen för att den sparkade och att han inte ville att den skulle skada sig. ”Det är en vanlig metod”, ska mannen ha uppgett enligt SVT Jönköping.

Mannen döms till 40 dagsböter. Han saknade även både transportörbevis och kompetensbevis då han stoppades av polisen. Åklagaren vill därför att företaget han jobbade ska få böter. Företaget bestred dock detta och har uppgett att de trodde att mannen hade ett kompetensbevis då han jobbat med elithästar i andra länder.

Tingsrätten tycker dock inte att företaget gjort vad som kan krävas för att kontrollera detta och dömer företaget till 10 000 kronor i böter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden