Hästägartips
10 november 2021 10:30
Ridsportplus

”Man måste få bort vattnet”

UnderlagDet är inte alla förunnat att ha ett ridhus på hemmaplan. Då är lera och vattenpölar eller frusna, ojämna ridbanor en del av vardagen i stallet under en stor del av året. Vi talar om hur du sköter din ridbana under den kallare årstiden med Tommy Ericson, markentreprenör.

”Man måste få bort vattnet”
Att harva ridbanan är lösningen på det mesta, speciellt vintertid. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tommy Ericson, tidigare groom i det svenska landslaget i körning, är markentreprenör och har erfarenhet av att både anlägga ridbanor och av att ta hand om ridbanor året om.

    Han berättar hur du sköter din ridbana för att optimera möjligheterna att rida där även på höst och vinter.

    Tommy-ericson-kopiera
    Tommy Ericson är markentreprenör med erfarenhet av ridbanor. Foto: Daniela Hansson

    Vilket är det största problemet med ridbanor på hösten och vintern?
    – Frost, is och vatten. Ju mer fukt det är i underlaget desto snabbare fryser det. Det handlar om att man måste få bort vattnet från ridbanan.

    Hur tar man hand om ridbanan på hösten när det är blött och lerigt?
    – Det viktigaste är att ridbanan är dränerad så vattnet rinner undan. Det ska vara ett dräneringslager i botten, sedan ett bärlager som håller upp marken och därefter ett ridlager på ytan.
    – Blir ridbanan geggig är det troligen för mycket mullsand i underlaget. Innehåller underlaget för mycket fin mull släpps vattnet inte igenom. Ett sätt att lösa det är att lägga i grövre sand i det befintliga underlaget, eller att skrapa bort ytskiktet och lägga dit bättre underlag med mindre mull.
    – Står ridbanan i vatten får du harva, det kan hjälpa ett tag. Då kommer du igenom det kladdiga ytskiktet ner i det dränerande materialet under, som blandas med ytskiktet.
    – Att mocka ridbanan noggrant är viktigt! När bajset blandas med underlaget täpper det igen och slutar släppa igenom vattnet, vilket kommer leda till att det blir geggigt.

    Kan en grävd ränna i ytlagret på ridbanan få undan vattnet?
    – Nej, det är inte bra när vattnet rinner på ytan ut från ridbanan. Vattnet tar med sig gruset ut från banan.

    Hur sköts ridbanan när det fryser på?
    – Det största misstaget du kan göra är att låta den frysa ihop när den är spårig. Vet du att det ska frysa på ska du gå ut och harva den slät. Har du en vält kan du platta till ridbanan också. De flesta nya sladdar har en vält i bak som trycker till underlaget lite extra.
    – När underlaget är fruset kan man inte harva loss det eftersom harven inte kommer gå ner i underlaget, då är det svårt att göra något. Om det börjat tina på toppen, eller bara är fruset väldigt ytligt går det att harva så det blir mjukare.

    Hur gör man när snön kommer?
    – Vet du att det ska frysa på gäller det att harva ridbanan så den blir jämn. Då kan du rida uppepå när snön kommer. Rider du i snön så att det blir spårigt kan du sladda snön så blir det jämnare. Har det frusit ordentligt och är hårt i marken kan du skrapa bort snön, det är det bästa om du vill att ridbanan ska tina snabbare eftersom snön håller kvar kylan. Men man ska inte skrapa av snön om det inte är ordentligt fruset eftersom man drar med sig underlaget då.

    Behövs halkbekämpning?
    – Broddar på hästen är det bästa alternativet. Du kan sanda, men då ska det vara samma sand som underlaget under. Oftast sjunker dock sanden igenom isen så fort det tinar lite, så det hjälper bara några dagar. Man kan också prova att harva loss isen.

    Fakta

    Bästa underlag på vintern

    Istock-147708453
    Underlag. Foto: iStockphoto

    Tommy Ericson tycker att fibersand är det bästa allroundunderlaget på en ridbana. Fibersanden innehåller dock mycket fukt, och är därför det underlag som fryser snabbast. En torr sandridbana kan klara några frysnätter till, om det inte har regnat mycket. ”Men det handlar bara om en dag eller två” säger han, och håller fast vid att fibersanden ändå är det bästa alternativet. Det underlag som fryser sist är gummiflis, men materialet är omdiskuterat på grund av dess miljöpåverkan.

    Harva ofta

    ”Går det att harva så harvar man”, säger Tommy Ericson. Rider man fyra-fem hästar om dagen ska ridbanan harvas varannan dag. Det gäller oavsett årstid. Annars blir det spår och ojämnheter.

     Ska det frysa på finns det anledning att harva oftare, så att ridbanan inte fryser när den är ojämn och spårig. Då blir det svårt att rida på den.

    Salt med måtta

     Det är möjligt att salta rid-banorna för att hindra dem från att frysa, men det är egentligen inte ett bra alternativ, menar Tommy Ericson.

    Dels rinner saltet bort när det regnar, dels håller det inte för så många minusgrader. Resultatet blir ofta att det är blött på toppen och fruset under, säger han.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden