Nyheter
22 juli 2020 09:28

Många köper häst under coronatider

Ökad efterfråganEfterfrågan på hundar har rusat i höjden under pandemin – men även hästköpen är fler än under förra året.

Många köper häst under coronatider
Många hästpass har bytt händer under året.

Det är känt att hundar säljer som smör i solsken under coronapandemin, när många jobbar hemifrån. Men tidningen ATL rapporterar att även hästköpen är vanligare än under förra året. I vår har Agria registrerat 19 procent fler nya hästförsäkringar än år 2019, medan hundförsäkringarna är 17 procent fler.

– Det handlar till exempel om att många väljer att byta häst eller ponny mitt under tävlingssäsongen, i stället för att som i vanliga fall vänta med bytet till hösten. Det kan vara en effekt av covid-19 och inställda tävlingar att man vill använda tiden till att ”rida in sig” på den nya hästen, säger Pernilla Melander på Agria till ATL.

Men det skulle kunna ske ännu fler hästaffärer. Finanskrisen gjorde att färre ston betäcktes, år 2014 var ett bottenår, och nu är det brist på dressyrhästar med kapacitet för medelsvår klass.

– Årskullarna är små och andelen dressyrhästar är liten, cirka 35 procent av fölen är efter en dressyrhingst. Av dessa är det kanske hälften som har förutsättningar att tävla upp till medelsvår, säger Emma Thorén Hellsten, avelsledare på SWB, till ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden