Hoppning
8 september 2020 09:33
Ridsportplus

Många uteslutna på hopp-SM

SM i FalsterboDet är fullt tillåtet att debutera på en ny höjd i samband med SM i hoppning, men följderna kan bli ett snabbt slut på SM-drömmen för ekipage som inte har tillräcklig rutin. Det blev tydligt under SM-veckan i Falsterbo.

Många uteslutna på hopp-SM
Alicia Svensson och Young Dylan debuterade på Msv A-höjd under SM och tog brons i kategori C. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bara sex ekipage i ponnyernas kategori C klarade den andra omgången i SM felfritt, med hinderhöjden Msv B+5. För 13 av de 46 startande blev resultatet uteslutning som en följd av för många hinderfel, mer än två olydnader eller en avfallning. I kategori D var det 15 av de 43 startande som inte kom i mål i den andra omgången.

För ett antal av ponnyekipagen innebar SM en debut på ny höjd, eftersom kvalreglerna bara kräver felfritt i Msv B, medan omgång 2 går i MsvB+5 och finalen i MsvA.

Tufft att debutera på ny höjd under SM

De sänkta kvalgränserna kom till som en reaktion på att antalet starter i SM gick skarpt nedåt för ett antal år sedan.
− Med för få ekipage är det svårt för arrangörerna av SM, men det är tufft att komma till SM och debutera där på en ny höjd, säger Fredrik Reuterskiöld, överdomare på SM i Falsterbo och ledamot i Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion som är ansvarig för de olika regelverken.
− Kan man undvika att debutera på ny höjd i samband med SM, så ska man göra det, säger Fredrik Reuterskiöld, som sett många besvikna ponnyryttare lämna arenan efter en uteslutning.

Tränaren Maria Sundin rekommenderar sina elever att ha provat Msv A innan de kommer till SM.
− Men i år blev försäsongen förkortad, samtidigt som ett SM på Falsterbo lyste som ett mål för många. Inte många vinner ett SM vid sin första start, och att rida ett SM innebär en utmaning på flera nivåer. Ett mästerskap är en utmaning i sig, och ett mästerskap på Falsterbo är en ytterligare nivå på utmaningen.

Det är inte farligt att bli besviken

Det viktiga, säger Maria Sundin, är att SM inte blir det slutliga målet, utan att ryttarna funderar på vad som ska hända sedan.
− Det kommer nya SM. Och det är heller inte farligt att bli besviken. En uteslutning innebär inte att du är dålig, bara att du inte var tillräckligt förberedd.

Sedan fanns det också debutanter som lyckades hela vägen. En av dessa var Alicia Svensson, dotter till Daniel Svensson, huvudlärare i hoppning på Strömsholm. Alicia har stor tävlingsrutin, men inte högre än Msv B.
− Det var jag som bestämde att de skulle debutera här och inte tidigare, fast de skulle ha kunnat det. Jag tyckte att det var bättre att komma till SM vältränade med gott självförtroende och bra resultat i ryggen, säger Daniel Svensson, vars dotter tog SM-brons i kategori C.

Även bland juniorerna var det många som debuterade på ny höjd, 1,40.
− Förutsättningarna här har varit fantastiska för en debut, fina hinder och lättgalopperat med de stora ytorna. Är ryttarna väl förberedda finns alla förutsättningar för en lyckad debut, säger banbyggaren Fredrik Malm, som byggde hästklasserna under SM.

Sm-resultat
SM-resultat

Fakta

SM-regler:

  • Kval  för samtliga kategorier sker i Msv B.
  • SM avgörs i tre omgångar:
    Kategori B hoppar Lätt A, Msv B och Msv B.
    Kategori C och D hoppar Msv B, Msv B+ och Msv A.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden