Hästliv
22 mars 2017 10:07

Mänskliga hästkurer säljs in på Equitana

Nu pågår Equitana, den största av världens alla hästmässor. Hästfolket vallfärdar till Essen i Tyskland och ett av alla teman på mässan är hur vi ska ta hand om hästen på bästa möjliga sätt – både med andningsmasker och vibrationsplattor.

Mänskliga hästkurer säljs in på Equitana
En andningsmask behöver inte vara förbehållet människor med andningsproblem. På Equitana kan även människans bästa vän få extra syre.

Det som fungerar på människor, fungerar också på hästar. Sanning eller inte, men tanken dyker upp i många montrar på den tio utställningshallar stora mässan Equitana i Essen i västra Tyskland. En av de stora hallarna handlar bara om vad hästen äter och hur den mår, och där överträffar försäljarna varandra för att kränga bästa möjliga välmående till hästen.

Mask och havsluft
Mjuka golv med ojämn yta säljs in som det bästa för en häst som ska rehabiliteras, en andningsmask för hästar som har problem med luftvägarna är en annan vara på marknaden, och så kan du ge din häst en semester vid havet, även om du bor långt ifrån kusten.

Detta sker med hjälp av en apparat som blandar salt från Döda havet med joniserat syre och sprider det i luften. Det står en doft av saltvatten runt montern, och i ett särskilt tält kan den som vill gå in och få en boost av havsluft.


En apparat som sprider salter från Döda Havet får hästen att må bättre och prestera bättre, enligt Karl-Heinz Allersmeier från företaget Pferde Inhalation. Exakt forskning på ämnet verkar dock inte finnas.

Försäljarna lovar att detta gör underverk för hästens lungor, oavsett om hästen är frisk eller har problem med andningen, och självklart finns det också vetenskapliga belägg för att havsluften är bra för hästar. Några exakt forskning hänvisas det dock inte till.

Mer cirkulation med vibration
Att hästar i Tyskland ofta lever i en annan miljö än de svenska, med mindre tillgång till utomhusvistelse i stora hagar, märks på många sätt på Equitana.

Skrittmaskiner för både en och flera hästar säljs i flera montrar, och en annan produkt är en vibrerande platta som hästen ska stå på för att få ökad blodcirkulation.
Utbudet av hästfoder i olika former, färger, dofter och smaker tar aldrig slut, och variationsrikedomen är lika stor när det gäller produkter som ska få hästarna att äta grovfodret långsammare. Där finns allt från stora plastpåsar med ett galler där hästarna kan pilla fram stråna, till färgglada plastbollar med hål i som kan fyllas med hö.


Färgglada bollar som fylls med grovfoder är en av alla produkter som säljs på Equitana.

Flera av produkterna som ska få hästarna att äta långsamt är också nominerade till pris i en innovationstävling som också pågår under Equitana, där det förutom mässa med montrar också pågår uppvisningar på flera ställen, liksom föreläsningar och temadagar, samt shower med olika teman på kvällstid.

Equitana pågår till och med söndag, 26 mars.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden