Hoppning
10 februari 2021 16:00
Ridsportplus

Marcoville – stekhet och egensinnig

På voltenStor och het men med ett scope utöver det vanliga. Hade det varit idag hade Maria Gretzer aldrig fortsatt kämpa med Marcoville, men med hjälp från vänner lärde hon sig bemästra det egensinniga stoet. Tillsammans hade de stora framgångar med en individuell sjätteplacering vid OS som främsta merit.

Marcoville – stekhet och egensinnig
Maria Gretzer och Marcoville vid OS 1992 där de blev sexa. Foto: Jan Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Maria Gretzer red hingsten Irco Mena, bland annat på bruksprovet, åt Lars och Ann Gustavii och ville köpa honom eller systern Mirca. Men de var inte till salu, dock kunde Maria få köpa en annan helsyster, Marcoville. Det gjorde hon, men det blev en utmaning.

Med sina 174 centimeter var Marcoville egentligen för stor för Maria. Dessutom var hon väldigt het.
– Det var som ett stort skepp att försöka manövrera. Jag red utan sporrar och spö i hela hennes liv. Inte förrän det var dags för stora mästerskap specialbeställde jag sporrar med den mest minimala kulan på, berättar Maria.

Irco-marco
Ann Gustavii på Marcovilles far Irco Marco. Foto: Krister Lindh

Nära att ge upp

Maria var nära att ge upp de första åren (”Det hade jag gjort i dag”, säger hon) eftersom hästen var så hemsk att rida. Men hon kände också att Marcoville hade scope långt över det vanliga med ett enormt tryck i språnget. Dessutom hade hon varit dyr i inköp, Marias föräldrar Gösta och Wivianne betalade hela 95 000 kronor plus moms för hästen. I dagens penningvärde motsvarar det cirka 208 000 kronor plus moms.

Marcoville började inte visa sig ordentligt förrän hon kom upp i medelsvår klass. Dessförinnan var hon nästan aldrig felfri. När Maria var nära att ge upp trädde hennes kompis Annika Ersgård in och sa att om Maria skulle sälja Marcoville, så sade Annika upp bekantskapen. Annika förmedlade kontakt med Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson som just kommit från Tyskland. I kombination med hjälp från Kyra Kyrklund fick Maria lära sig att rida med benen på den heta Marcoville – och det gav resultat.

Marcoville-med-fol
Marcovill med fölet Classic Lady (e Caretino). Foto: Charlotte Kulneff

Ju högre desto bättre

På dagens snabba banor hade Marcoville inte passat in. Det var när det blev riktigt stort som Marcoville var som bäst.
– När jag red in i Aachen och såg de gigantiska hindren bara njöt jag, säger Maria.
– Det blev lättare för mig att rida henne när hon var åtminstone lite imponerad av hindren.

Sjätteplatsen vid OS i Barcelona 1992, placering i Grand Prix i Aachen och många felfria Nations Cup-rundor finns på Marcovilles meritlista. Hennes kvaliteter noterades av omvärlden och många var de in blanco-checkar som lades fram till Maria. Men svaret var alltid: nej tack.

Utmärkt mormor

Marcoville fick fyra avkommor. Mest känd är Madonna som är mor till Sinclair (e Singular La Silla) och Mr More (e Baltimore).
– Marcovilles sista avkomma (e Elmshorn) blev bäst. Han såldes till Italien. Jag betäckte med lugna hingstar eftersom hon var så het, men avkommorna blev för lugna, hon nedärvde inte sitt heta temperament. Däremot är hon jättebra som mormor, berättar Maria Gretzer.

Fakta

Marcoville

Img_0088
Maria Gretzer och Marcoville vid OS 1996. Foto: Jan Gyllensten

Född: 1981, död 2002.

Stam: e Irco Marco u Ballymena Park e Menelek xx.

Uppfödare: Ann och Lars Gustavii.

Ägare: Gösta och Wivianne Gretzer.

Mankhöjd: 174 centimeter.

Färg: Skimmel.

Meriter: Sexa vid OS i Barcelona 1992, placerad i Grand Prix i Aachen, åtskilliga nollor i Nations Cup.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden