Hoppning
8 juli 2018 09:46

Marcus Westergren mesta Falsterboryttaren

FalsterboLag-SM, final i 7 Star och hästar i tre årgångar står på Marcus Westergrens schema den här veckan. Men han vill ännu mer: "Målet är absolut kvala till GP-hoppningen," säger Norrtäljeryttaren som tävlar tio hästar i Falsterbo.

Marcus Westergren mesta Falsterboryttaren
Marcus Westergren har bråda dagar i Falsterbo - nu leder hans Åby Ridklubb lag-SM i halvtid. Arkivbild: Roland Thunholm

Marcus Westergren är den ryttare som har flest hästar med sig till Falsterbo Horse Show i år. Tio hopphästar är listade under hans namn i programmet.

Den här helgen rider han lag-SM som titelförsvarare för sin klubb Åby Ridklubb och 1,50-finalen i 7 Star. Sedan blir det full fart i årgångsklasserna med en 7-åring, tre 5-åringar och fyra 6-åringar. Och om han får som han vill blir det även de internationella klasserna i slutet av veckan via kval i 7 Star.
– Det är målet, absolut. Jag vill rida Grand Prix-klassen med Calmere, säger han.

Calmere (val f 2009 e Callahan VDL u Callista e Quincy uppf AB B.L. Wester äg MW Collection AB) vann 5-årsfinalen 2014 och ingick i Åbys guldlag på lag-SM förra året. Valacken har också gått unghäst-VM och en del annat internationellt.

I dag, söndag, blir den dag då Marcus Westergren gör flest uppsittningar. Det blir några tävlingsstarter och sedan ska samtliga unghästar ridas inför sina utmaningar de närmaste dagarna. Men årets schema skiljer sig inte nämnvärt mot tidigare år för hoppryttaren. Han har haft många hästar med sig till Falsterbo. Och han har tagit många topplaceringar med de unga hästarna de senaste åren.
– Tidigare var det så att det alltid gick dåligt för mig här i Falsterbo men bra på Flyinge på hösten. Jag funderade mycket på det där, säger Marcus Westergren.

Det var när han ändrade hästarnas träning som förändringarna kom.
– Nu tränar jag dem riktigt hårt fysiskt i december och januari. Jag har upptäckt att det är den träningen de får då som avgör hur bra det går här, säger Marcus Westergren.

Det handlar om mycket ren fysisk träning – som klättring och galoppjobb. Allt förs in i ett excelark.
– Det är nödvändigt. Hur ska jag annars kunna hitta anledningen till varför en häst går som den gör? säger han.
– Och vilan är jätteviktig. Jag låter dem ofta vila både en och två veckor innan Falsterbo.

Calmere, under Marcus Westergren, vann Scandinavian Open för 5-åringar i årets Falsterbo Horse Show och fortsätter till unghäst-VM.
Calmere och Marcus Westergren vann Scandinavian Open för 5-åringar i Falsterbo 2014. ArkivFoto: Roland Thunholm

Hemma i Norrtälje finns det en beridare som hjälper honom att träna de 16 hästar han har i träning. Det är en blandning av egna uppfödningar och hästar som har köpts in av honom själv eller hästägare.
– Det här är mitt jobb, att utbilda och ta fram unghästar. Ibland säljs de och ibland kan jag behålla någon själv för att rida de lite större klasserna.

För att få allt att fungera har han tre hästskötare och sin beridare med sig. Det gäller att rätt häst är på rätt plats, med rätt utrustning och i rätt tid. Varje gång. Som den kontrollmänniska han är har han tvingats att släppa på sitt kontrollbehov och lita på att de som hjälper honom har koll på grejerna.
– Det skulle inte gå annars, säger han.

Här är listan på Marcus Westergrens hästar i Falsterbo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden