Sport
12 juli 2017 13:31

Superkometen Åby RK vann SM-guld

Förra årets svenska mästare fick se sig besegrade. Komet-nykomlingen Ņby RK var oslagbara och vann SM-guld i hoppning.

Superkometen Åby RK vann SM-guld
Guldhoppet. Åby RK vann lag-SM 2017. Foto Roland Thunholm

För ett par år sedan satte Åby RK, som då inte ens hade ett lag i elitserien, upp målet att ta medalj på lag-SM. Det målet uppnådde de med råge. I ett blött Falsterbo korades klubben till svenska mästare 2017 när finalen av Folksam Elitallsvenska dessutom för första gången gick på den internationella hopparenan.
– Först och främst är det en väldig glädje. Nu ska vi smälta det här – och fira i kväll, säger lagledare Jonas Rinné med ett stort leende.
– Vi var verkligen taggade till hundra, konstaterar Sissela Smith som satte felfritt för laget.


Guldglädje på pallen för ungt lag. Höjdhoppande Marcus Westergren är i 40-årsåldern medan resten av ryttarna är 19-22 år.

Sedan första finalomgången i söndags hade de med sig två fel, medan förra årets vinnare Strömsholm Ridsportförening låg på noll fel. Väl i avgörandet kunde ingen råda bot på Åby RK:s gäng Andrea Falk/Gamiro, Gabriella Mannersson/Grande van Het Scheefkasteel, Sissela Smith/Cassandra CC och Marcus Westergren/Calmere. Med bästa totalresultatet på sex fel efter två omgångar tog de segern utan omhoppning.

Efter att ha satt upp medaljmålet var Åby RK tvugna att först ens ta sig till eliten. De kvalade in förra året genom att vinna rubbet i divison 1. Väl i årets elitserie gick det spikrakt via seger i semifinalen på Strömsholm i juni. Jonas Rinné har haft lite svårt att få ihop ryttare till de olika omgångarna, men i övrigt har allt gått enligt planen.

Du sa i en intervju med Ridsport för drygt ett år sedan att ni ville ta medalj 2017. Trodde du verkligen att ni skulle stå här som svenska mästare i dag?
– Nja, men det är klart att jag hoppades. Nu är jag väldigt glad och stolt över ryttarna, och nu satsar vi på att hålla i guldet, säger Rinné.

Skyrup Country Club Ryttarförening tog silver på nio fel och hade för övrigt den enda ryttaren som red båda finalomgångarna helt felfritt – Sofia Farman/Caldero.

Strömsholms Ridsportförening tog brons på 12 fel. Finalrundans fjärde lag, Dagstorportens Ryttarförening blev utan medalj men landade på en hedrande fjärdeplats på 13 fel.

Resultat


Spänning och glädje vid sidan av banan.

Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden