Porträtt
8 november 2019 18:14
Ridsportplus

Marcus Westergren om sin tid utomlands

SatsningHär i Sverige är Marcus Westergren välkänd som framgångsrik hoppryttare och i år även svensk mästare utomhus. Nu är han på plats i Södertälje för att rida ännu ett SM. Men inte alla vet att han har en gedigen internationell ryttarkarriär bakom sig.

Marcus Westergren om sin tid utomlands
Marcus Westergren och Calmere vann årets utomhus-SM i hoppning. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den inleddes när han som 17-åring flyttade till Irland för att rida.

Han tävlade otroligt mycket och kvalade in ett helt gäng unghästar till Hickstead. Men när det väl blev dags för final fick han inte rida längre. Då ville ägarens son komma hem och göra det.

– Jag fick skriva på ett intyg om att jag hade brutit armen och därför inte kunde rida, vilket inte var sant. Jag fick heller inga pengar och i uppgörelsen låg att jag skulle ha betalt när hästarna såldes – men under min tid där såldes inte en häst. Däremot såldes många direkt när jag hade lämnat, suckar han och tillägger:
– Men jag lärde mig att man måste ha ordentliga kontrakt när man jobbar så där.

Red Hamburger Derby

Irlandsäventyret blev lite kortare än tänkt, men han hann inte vara hemma länge innan det i stället blev en flytt till Tyskland. Första jobbet var hos en italiensk glassfabrikör vars dotter tävlade, men när hon skulle plugga fick Marcus Westergren förtroendet att utbilda och tävla hästarna.

Något han gjorde med mycket stor framgång. Redan som 20-åring red han Hamburger Derby, som den yngsta någonsin.
– Jag vann väldigt många tävlingar i Tyskland under den perioden. Jag blev också uttagen till ungdoms-EM och var med i det lag som tog brons där.

Tyvärr skadade sig hans häst inför den individuella finalen, vilket var extra trist eftersom de hade vunnit första klassen och låg i ledningen.

Blev uppsagd

Men det blev ett ganska plötsligt slut på tiden hos glassfabrikören, då dottern kom på att hon inte ville fortsätta med hästar efter skolan. I stället såldes hästarna och Marcus blev uppsagd.
– Först jobbade jag ett tag som ridskolechef i Hamburg, men det var inte så kul för jag vare sig red eller tävlade. Så jag tog i stället jobb vid ett stuteri i Berlin. Där fick jag göra allt, från att rida in, utbilda och tävla de unga hästarna till att även tävla större klasser då de hade några äldre, och riktigt bra, hästar som de behöll.

Där blev han kvar i flera år, innan resan gick vidare till en hästhandlare i Nürberg – och det var där och då olyckan inträffade, som satta ridkarriären på paus under ett par års tid.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden