Porträtt
10 oktober 2019 08:48
Ridsportplus

Mai Stensson: ”Det är lättare att utbilda den unga hästen rätt än att lära om en äldre häst”

Van vinnareSedan 2016 har 20-åriga Mai Stensson deltagit i dressyrfinalen i Svenska Ponnyavelsförbundets Ungponnychampionat. Varje gång har det slutat med seger.

Mai Stensson: ”Det är lättare att utbilda den unga hästen rätt än att lära om en äldre häst”
Ungponnyutbildaren Mai Stensson vann finalen i Ungponnychampionatet även i år. Denna gång med Hamiltons Right on Time. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I år blev det championatseger i kat D för 6-åringar med Hamiltons Right on Time, den femte på raken för unghästutbildaren Mai Stensson.

2016 och 2017 segrade hon med Very Fair, och 2017 blev det en dubbel då det även blev vinst bland 5-åringarna med Look’s Like An Angel, som hon också vann med som 6-åring.

Parallellt med att utbilda ungponnyer studerar Mai Stensson på Musikhögskolan i Malmö. Rida började hon göra som åttaåring. Hon har tidigare tävlat i både hoppning och fälttävlan men ägnar sig nu helhjärtat åt dressyr .

– Jag har haft en ridhäst som jag tävlade med i Falsterbo men som jag har sålt. I dagsläget rider jag hos Charlotte Hamilton, Hamilton Horse, där jag hjälper till att utbilda hennes unghästar, säger hon.

Fakta

Mai Stensson

Ålder: 20 år

Bor: Lund

Gör: Studerar

Aktuell: Vann Ungponnychampionatet i dressyr 2019, denna gång med Hamiltons Right on Time. Mai Stensson har vunnit championatet hela fem gånger.

Varför just ungponnyer?
– Det har blivit så. Jag har fått erbjudanden från ponnyägare som frågat om jag vill ta mig an deras ponnyer, troligen för att jag inte är så lång och för att det gått bra de gånger jag varit med. Jag tycker det är väldigt roligt med unghästar, de lär sig fort och på så sätt är det väldigt roligt att kunna vara med och ge unga talangfulla ponnyer och hästar en bra utbildning. Dessutom trivs jag i den miljön och lärt känna många människor där.

Vad är viktigast i utbildning av unga ponnyer och hästar?
– Att ge dem en bra start och utbilda dem korrekt från början. Man måste rida framåt så att de hittar sin egen framåtbjudning och vilja att arbeta och att de rids mellan hand och skänkel så att de går korrekt genom ryggen och får med sig sina bakben. Det är lättare att utbilda den unga hästen rätt än att lära om en äldre häst.

Ponnyer ska ridas av unga ryttare, och då är det viktigt att de får en rätt utbildad ponny att lära sig på. Vad är värt att tänka på i det arbetet?
– Jag rider hellre korta pass med bra kvalitet, kanske 20 till 30 minuter med de yngre individerna, än att rida för länge så de blir trötta. Se till att bibehålla kvalitet på träningen, ge hästarna variation i arbetet och utevistelse. Tycker de att det är roligt att hoppa, lägg in lite lösgörande hoppning så de håller sig positiva. Om de tröttnar redan som unga är det väldigt svårt att få dem att göra de svåra sakerna senare.

Hur ser dina planer ut framöver?
– Till hösten siktar vi på start i Elitallsvenskan och förhoppningsvis Lag-SM med Hamiltons Right on Time. Sedan väntar utbildning av Charlotte Hamiltons unghästar. Till nästa år letar jag en Young Riderhäst för egen del, och så ska jag jobba vidare med mina unga elever. Planen längre fram är att utbilda mig till läkare, men det ska nog hinnas med en och annan häst då också.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden