Hoppning
17 augusti 2022 11:01

Maria Gretzer i Mästarnas mästare

MästerryttareSkridskofenomenet Nils van der Poel, alpina superstjärnan Anja Pärson och OS-sexan och tidigare hoppkaptenen Maria Gretzer. Där har ni en del av laguppställningen i årets säsong av Mästarnas mästare. "I år får vi spänna fast säkerhetsbältet", säger programledaren Micke Leijnegard. Missa inte klippet med Gretzer och Marcoville från VM 1990.

Maria Gretzer i Mästarnas mästare
Maria Gretzer ska vara med och strida om den åtråvärda titeln Mästarnas mästare. Foto: Anna Nyberg

Som alltid är det en stjärnspäckad skara när årets deltagarlista i SVT:s succéserie Mästarnas mästare släpps. I år får ridsportfansen dessutom en extra anledning att bänka sig när Maria Gretzer träder in i Mästarhuset tillsammans med tunga sportprofiler som skridskoåkaren, dubbla OS-guldmedaljören och världsrekordsättaren Nils van der Poel, längdskidåkaren och niofaldiga OS-medaljören Charlotte Kalla och alpina superkvinnan Anja Pärson med sina 13 VM-medaljer. Se hela deltagarlistan och ett klipp med Maria Gretzer i sadeln längre ner.

– Vi har ett otroligt starkt startfält denna säsong. En härlig kombination och perfekt mix mellan några vi velat ha med i flera år och helt nya oväntade idrotter. Personligen tycker jag kanske det är lite extra kul att vi äntligen fått med hästhoppning efter det historiska VM-guldet i helgen, säger Clara Mannheimer, projektledare för Mästarnas mästare.

Själv blev Maria Gretzer historisk när hon blev sexa på OS i Barcelona 1992 med skimmelstoet Marcoville. Senare blev hon även förbundskapten i hoppning – och är still going strong i sadeln. Numera tävlar snart 64-åriga Gretzer sina unga förmågor, bland annat Singular-sonen Stingray (SWB val f-16 e Singular LS La Silla-Cardento, uppf Agneta Tegnér, äg Maria Gretzer AB) som hon tror väldigt mycket på.

– I år får vi spänna fast säkerhetsbältet – Mästarhuset blir sprängfullt av tävlingsinstinkt. För egen del jublar jag åt att Anja Pärson äntligen är med, en av den alpina historiens största, och som jag har tjatat på henne genom åren, säger Micke Leijnegard, programledare för Mästarnas mästare, i ett pressmeddelande.

Deltagarlista

Charlotte Kalla – längdskidor
Har vunnit tre OS-guld, tre VM-guld och har tagit tolv individuella vinster i den alpina världscupen.
Anja Pärson – alpint
Har tagit ett OS-guld, sju VM-guld och vunnit den totala världscupen två gånger under sin karriär.
Nils van der Poel – skidsko
Har tagit två OS-guld och tre VM-guld, samt två VM-guld för juniorer i skridsko.
Rickard Nordstrand – kampsport
Har vunnit både amatör-VM och VM för proffs i thaiboxning.
Maria Gretzer – ridsport
Har tagit sju guld, fyra silver och fem brons i hoppning och är dessutom fyrfaldigt utnämnd till Årets hoppryttare.
Elina Öhman – skotercross
Har två VM-guld och tre VM-silver i skotercross.
Jonna Adlerteg – gymnastik
Tog brons i ungdomsolympiaden 2010 i barr, och har dessutom två EM-silver i samma gren.
Andreas Bergwall – bandy
Har vunnit sju VM-guld i bandy.
Anders Holmertz – simning
Har tagit VM-guld på 4 x 200 m i frisim och har individuella EM-guld på 200 m frisim, samt två OS-silver i 200 m frisim.
Johan Wissman – friidrott
Har tagit EM-guld, tre EM-silver och mer än 25 SM-guld i sprint (200 m, 400 m och stafett).

Inspelningarna av Mästarnas mästare 2023 inleds i september 2022 i Montenegro. Det är den femtonde säsongen i ordningen och serien visas i SVT under våren 2023 (datum ej klart).

Här kan du se en av lagrundorna vid ryttar-VM i Stockholm 1990, där det svenska laget red in på nionde plats. ”Hon red nästan otillåtet långa svängar ibland”, konstaterar kommentatorn Anders Gernandt torrt. Se även SVT-klippet med alla deltagare längst ner.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Maria Gretzer (@mariagretzer)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden