Krönika
15 maj 11:09

Maria Gretzer: ”Lägg ner stridsyxan och visa varandra respekt”

Gästkrönika"Vi alla som håller på med hästar borde gå samman och hålla ihop mer, vi är starka tillsammans och i grunden vill alla samma sak - hästarnas väl". Så skriver Maria Gretzer i den här gästkrönikan, och ser en ljusare framtid efter en turbulent tid av förändringar.

Maria Gretzer: ”Lägg ner stridsyxan och visa varandra respekt”
Maria Gretzer är expertkommentator för ridsport i Sveriges Radio, tränare, uppfödare. Har varit förbundskapten i hoppning och styrelse­ledamot FEI, och var historisk med 6:eplats OS 1992.

Det känns som att det har blivit ett slags minikrig mellan de olika falangerna inom hästvärlden. Det är många hårda ord i sociala medier och där har det ibland helt spårat ur. 

De aktiva inom sporten har fullt upp med sina hästar och många har också andra jobb. De har inte tid att hålla på och skriva insändare och inlägg i sociala medier. Därför domineras debatterna just nu av personer som i många fall inte är lika aktiva och kanske har mer tid vid tangentborden.

Vi från sportfalangen har ytterst sällan hoppat på dem som vill ha hästar på annat sätt än att ha dem delaktiga i sporten. Vi har sällan onda ord om dem. Jag skulle aldrig gå in i deras forum och säga något negativt. Man har ett gemensamt intresse i att man tycker om djur. Jag önskar att det kunde finnas mer förståelse för var-andra. Att man kunde lägga ner stridsyxan och be om ömsesidig respekt.

Nyligen arrangerade vi en avsutten clinic med Eamon Hickey på Flyinge om harmoni och säkerhet och trygg hästhantering. Vi som arrangerade clinicen är både stolta och väldigt glada för all den uppskattning och positiva respons som vi har fått. Vi hoppas att den har kunnat bidra till mer respekt för hästen, men också ryttare emellan. 

Använde ordet ’Hästsekten’ som något positivt

I samband med Eamons clinic sa jag att jag hoppades att vi kan få tillbaka gemenskapen och använde ordet ”Hästsekten” som något positivt. Det var tyvärr några som valde att tolka det negativt. Men med ordet menar jag att vi alla som håller på med hästar borde gå samman och hålla ihop mer, att vi är starka tillsammans och att vi i grunden alla vill samma sak – hästarnas väl. 

Den allra största delen av alla som håller på med ridsporten behandlar sina hästar väl. Det är en ytterst liten klick som går överstyr och det ska självklart stoppas. 

Det händer saker hela tiden när det gäller hästvälfärden och det går trots allt snabbt framåt. Bara en sådan sak som kontrollerna av utrustning och munnar på tävling har förändrats mycket och är i dag mycket mer omfattande. 

Jag vill tro att det kommer mycket bra ut av den process som pågår nu.

Jag har haft uppdrag inom både Svenska Ridsportförbundet och FEI och vet hur omständlig och trög process det är att driva förändringar demokratiskt genom alla instanser och, som i fallet med FEI, med 137 medlemsländer som ska vara med och bestämma. 

Ändå händer det. 

Steg för steg utvecklas hästvälfärden både här i Sverige och globalt.

Jag hoppas och tror att om tio år kommer vi att titta tillbaka på den här turbulenta tiden och se att de här förändringarna behövdes. Jag vill tro att det kommer mycket bra ut av den process som pågår nu.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden