Sverige
10 april 2019 14:52
Ridsportplus

Marie såg sitt stall brinna ner – se hennes film från i natt

StallbrandFem minuter till och det hade varit för sent. Men Marie Johnson vaknade i tid och tillsammans med sonen hann hon rädda hästarna innan stallet brann ner. "Jag sprang i sick-sack mellan eldkloten" berättar hon.

Marie såg sitt stall brinna ner – se hennes film från i natt
Stallet på Munkebergs gård brann ner till grunden. Foto: Marie Johnson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Klockan var tjugo över två natten till onsdag när Marie Johnson på Munkebergs gård utanför Kristianstad vaknade av något som lät som raketer. Samtidigt bankade hennes son på sovrumsdörren, och tillsammans sprang de ut mot stallet, där det brann för fullt.

− Som tur är har vi en dörr rakt ut i hagarna, så min son öppnade den medan jag öppnade boxdörrarna. Först ville hästarna inte lämna sina boxar, men jag skrek på dem, och de är så ovana vid det att de blev skrämda och sprang ut, längst ner i hagen.
I stallet fanns tre hästar, som alla räddades. Men i byggnaden där det brann som mest, stod hästen Pompe.

− Jag trodde att han redan var innebränd, men när jag kom dit såg jag att han rörde sig. Jag sprang i sick-sack medan det regnade eld. Han hade brännmärken på täcket när jag släppte ut honom ur boxen, och han sprang nerför allén, där han stannade utanför hagen där de andra hästarna var, berättar Marie Johnson.

Övertänd på fem minuter

När hästarna var räddade ringde Marie larmnumret, och vid det laget var byggnaden övertänd.
− Hade vi vaknat fem minuter senare, så hade det varit för sent. Som tur var hade jag också bara en utbildningshäst just för tillfället. Om det varit fler i det stallet hade jag inte kunnat rädda dem, säger Marie Johnson som tar emot hästar för utbildning och håller kurser på Munkebergs gård.

När räddningstjänsten hade arbetat en halvtimme kom nästa chock.
− Insatsledaren kom fram till mig och berättade att halva styrkan måste åka vidare, eftersom det brann i en lagård bara några kilometer härifrån, men att de hade branden hos mig under kontroll.

Flera stallbränder

De senaste veckorna har det varit ett antal bränder i trakterna runt Kristianstad och Vollsjö, bland annat i stall. I slutet av mars var det ett stall i Vollsjö i Sjöbo kommun, dryga fem mil från Kristianstad. De tio hästarna i stallet kunde räddas.
− Det fanns inget i mitt stall som kunde sätta igång en brand. Jag var ute vid midnatt och kvällsfodrade, och då var allt lugnt, säger Marie Johnson.
− Jag har också förstått att polisen utgår från att det finns ett samband mellan bränderna. Den andra branden i natt var på en gård som bara är fem minuters väg från mig, om man åker bil.
Det fanns inga djur i den lagården som också brann i natt.

Det fanns inget i mitt stall som kunde sätta igång en brand

Marie Johnson är mycket tacksam över den hjälp hon fått av grannar och vänner.
− Många har hört av sig och erbjudit stallplats och annan hjälp. Som tur är har jag andra stall att ha hästarna i, så att jag kan fortsätta min verksamhet.
− Allt foder är borta och all utrustning är förstörd, men jag får faktiskt en ny leverans av silage redan i eftermiddag. Jag är verkligen tacksam för alla som vill ställa upp.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden