Krönika
14 september 2023 11:36

Massgraven som drog ur proppen

DiggiledarenUppgifterna om vad som skett på det danska stuteriet Viegård är många och hårresande. Ridsports webbchef Lina Nydahl konstaterar att ärendet satt i gång någonting även i Sverige. "Vad som möjligen kan leda till någonting gott är att frågan om hästars väl och ve verkligen hamnar på bordet", menar Lina om ärendet.

Massgraven som drog ur proppen
Ridsports webbchef Lina Nydahl fångar upp frågorna som det snackas om i Ridsports digitala värld just nu. Foto: Erika Gerdemark

De senaste månaderna har sociala medier svämmat över med fruktansvärda bilder från John Byrialsens stuteri Viegård på Jylland i Danmark. Stuteriägaren, som för två decennier sedan drev en framgångsrik avels- och försäljningsverksamhet med hingstarna Come Back II och Lobster, har vid väldigt många tillfällen genom åren varit i kontakt med polis och djurskydd angående vanvårdade hästar i både Polen och Danmark.

Själv har han i media gång efter annan hävdat att jojo, har man uppåt en 700 hästar i sin ägo händer det ju att djur blir sjuka. Svaret på frågan varför de då inte fått vård har dessvärre blivit hängande i luftrummet. Danska djurskyddslagar har inte kommit åt honom, tvärtom har verksamheten fortsatt, buisness as usal liksom.

Danska djurskyddslagar har inte kommit åt honom.

Tills den amerikanska cowboyen Tyrell Cotant spred verifierade nytagna bilder på Facebook. Och ingående information om hur undernärda hästar flyttats runt när myndigheter väntats närma sig. I augusti kom dagen många efterlyst. Dansk polis och en rad olika myndigheter gjorde en oanmäld inspektion på gården. Under räden hittades bland annat 50 nedgrävda hästkadaver. Inte ett enda hade Byrialsen tillstånd att gräva ner.

Uppgifterna om vad som skett på stuteriet är många och hårresande. Vad som är sant i denna fullständiga tsunami av vidrighet får tiden och rättsprocessen visa. Uppgiften om att det grävts i en av tolv eventuella massgravar på området får det att vända sig i magen.

Uppgiften om att det grävts i en av tolv eventuella massgravar på området får det att vända sig i magen.

Vad som möjligen kan leda till någonting gott är att frågan om hästars väl och ve verkligen hamnar på bordet. Tipsen till oss på Ridsport – om missförhållanden även i svenska stall – har kommit i en strid ström i samband med att vi rapporterar om Viegårdfallet. Det handlar om allt från undernärda hästar till inspända hästar i boxar hos välrenommerade ryttare. Vi läser självklart alla tips och ger dig helhetsbilden både på sajt och i print.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden