Sport
26 februari 2017 13:35

Mästarnas mästare toppade igen

Mästarnas mästare gjorde det igen. Finaldags i fyrspannens världscup och Boyd Exell är oslagbar. En seger som var extra viktig för honom. Han vann sin första titel i Göteborg – nu skulle han göra det igen.

Mästarnas mästare toppade igen
Där satt den! Mikael Persson/STELLA PICTURES

Sju kuskar till start, efter lördagens warm up-klass var svenska hoppet Fredrik Persson femma och schweizaren Jerome Voutaz i topp. Boyd Exell trea och Hollands Ijsbrand Chardon sist.

Men i finalen börjar hela gänget om från noll. Chardon som var först ut och dessutom regerande mästare från 2016, gav järnet, han skulle till topp tre. Fredrik Persson hade samma ambitioner, körde fort men petade ner två bollar på den tuffa banan med tre teknikhinder och många konpar.

Här såg Hollands Koos de Ronde sin chans, fullt ös från början, mycket tur när han passerade konparet efter bron men sedan fick han betala med två fel.


Boyd Exell på väg mot segern.

Och så Boyd Exell. Tredjeplatsen från Warm up sat säkert kvar i huvudet, den positionen skulle han inte ha igen. Han plockade ut det som gör honom till den superkusk han är och gick upp i ledningen och tog en säker plats bland de tre som gjorde den allra sista drive off.
– Jag var nöjd med hästarna redan igår men hade några bollar ner.

Överraskad att vinna?
Nej knappast, menade Boyd Exell. Det är alltid tufft, alla kör fort, alla kör bra.

De övriga till drive off var Koos de Ronde och den här finalens allra bästa överraskning, schweizaren Jerome Voutaz, som kör fort, snyggt, harmoniskt och som vägrar använda pisken för att fixa några extra sekunder.
– Det fanns mer i hästarna men jag fick lite trubbel med tömmarna och det tog några sekunder extra, menade Voutaz, mycket nöjd med sin andraplats i det här proffsiga sällskapet. Själv är han amatör, anser han, själv har han ett heltidsjobb vid sidan om sin spannkörning.


Wildcardet Fredrik Persson.

– Det var inte min allra bästa körning inomhus men är ganska nöjd ändå, speciellt i det här tuffa sällskapet.
Så sammanfattade Fredrik Persson sin insats vid årets finalkörning.

Han satsar ju mest på EM i år och har just bestämt sig för att det nog är dags att pensionera en av sina hästar som nu är 23 år. Till EM kommer han med ett nytt spann.

Att banan var svår, inte tålde ett enda misstag var alla överens om, de gav dock banbyggare Johann Jacobs klart godkänt.

Nu börjar strax utomhussäsongen och EM i Göteborg är ett av de stora målen för de flesta fyrspannskuskarna. Dock inte Australiens mästare. Han ska följa spannen på cykel genom Slottsskogen.

Foto: Mikael Persson/MiP Media

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden