Sverige
27 november 2020 20:00
Ridsportplus

Måste ragga karlar till SvRF:s styrelse

JämställdhetÖverskottet av kvinnor i Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse måste minska. Av de fyra nya ledamöter som nu söks till styrelsen pekar mycket på att minst tre av dem måste vara män. Vill de dessutom driva frågor om hästvälfärd är de extra välkomna.

Måste ragga karlar till SvRF:s styrelse
Män som vill arbeta med hästvälfärdsfrågor är särskilt eftertraktade av Svenska Ridsportförbundets valberedning. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är Riksidrottsförbundets nya regelverk som innebär att förbundsstyrelserna i alla specialidrottsförbund ska ha en så jämn könsfördelning som möjligt senast den 1 juni 2021. Inget kön får ha mindre än 40 procent av mandaten.

    I många fall handlar det om att få in fler kvinnor, men i ridsportens fall är det tvärtom. Fler män måste in i högsta ledningen.
    − Det är ett motsatt problem jämfört med de andra styrelser jag har suttit i, konstaterar Gunilla Öhman, ordförande i Svenska Ridsportförbundets valberedning,

    Kan man säga att män nu får kvoteras in?
    − Nej, så vill jag inte uttrycka det. Jag tror på jämställdhet, och alla grupper blir bättre med mångfald. Det leder till att man fattar bättre beslut.

    Strateger som kan ridsport

    Vad är det då för egenskaper som söks hos männen, och kvinnan, som kan få ta plats i förbundsstyrelsen nästa år?
    − Vi vill ha generalister, människor med strategisk höjd som kan våra frågor. De ska också förstå hur det är att arbeta i ideella organisationer, med allt vad det innebär av demokratiska processer och medlemsinflytande.

    Av de fyra ledamöter som ska ersättas är det troliga scenariot att tre av dem behöver vara män. Om Centrala Ungdomssektionen CUS besätter sina platser i förbundsstyrelsen med en man och en kvinna räcker det att valberedningen hittar två män, men CUS har i dagsläget en styrelse som bara består av tjejer.

    Gunilla Öhman tror inte att det ska bli en så stor utmaning att hitta lämpliga kandidater.
    − Jag har redan hört namn som cirkulerar, så det ska inte blir något stort problem.

    Ordföranden räknas inte

    Att ordföranden i Svenska Ridsportförbundet, Ulf Brömster kandiderar för ytterligare en period underlättar valberedningens arbete, enligt Gunilla Öhman.
    Men det hjälper inte upp jämställdheten, eftersom ordförandeposten är undantagen från jämställdhetsberäkningen. Skälet är valtekniskt, eftersom ordföranden och ledamöterna väljs var för sig.

    De som ska ersättas i förbundsstyrelsen är Eva Myrgren, som avled i december 2019, Gabriella Bragée, som tidigare under hösten meddelade att hon lämnar sina uppdrag inom Svenska Ridsportförbundet av personliga skäl, samt Gunilla Fredriksson som valdes 2017 och nu tackar nu för sig.

    Ljungcrantz avgår

    Peter Ljungcrantz är den fjärde personen som ska ersättas, efter att ha suttit i förbundsstyrelsen i åtta år.
    − Jag tycker inte att man ska sitta längre än så, utan att det är bra att nya människor kommer in med nytt att tillföra, säger Peter Ljungcrantz.

    Det han är mest stolt över är att arbetet kring hästvälfärd har gått framåt.
    − Jag och Eva Myrgren lade grunden till Hästvälfärdsrådet, och drev också konferensen om hästvälfärd under EM 2017.
    − Det är väldigt viktigt att vi arbetar vidare med dessa frågor utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, säger Peter Ljungcrantz, som lämnar sitt uppdrag som ordförande i Hästvälfärdsrådet i samband med att han lämnar förbundsstyrelsen vid stämman i maj 2021.

    Att sitta i Hästvälfärdsrådet är en rätt utsatt position, där det krävs en del skinn på näsan

    − Både ordförande och vice ordförande i Hästvälfärdsrådet ska sitta i förbundsstyrelsen, så det blir en av uppgifterna för valberedningen att hitta dessa personer. Att sitta i Hästvälfärdsrådet är en rätt utsatt position, där det krävs en del skinn på näsan. Vad man än gör så finns det alltid någon som tycker att man gör för lite, eller för mycket.

    Söker veterinär

    Valberedningens Gunilla Öhman är väl medveten om att det är hög prioritet på att hitta personer som kan driva hästvälfärdsfrågorna.
    − Ja, det söker vi efter nu. Kanske det finns någon veterinär som kan tänka sig det uppdraget, funderar Gunilla Öhman.

    En annan tung post som ska besättas är ordförandeposten i tävlingssektionen, efter att Meta Persdotter har förklarat att hon inte kandiderar för omval. Hon har lett arbetet i sektionen sedan 2015.

    − Tävlingssektionen är en mycket operativ sektion, som bland annat arbetar med att ta fram de nya tävlingsreglementena. Vi söker någon som kan tävling, och har en bredd i sitt kunnande, säger Gunilla Öhman, som är ordförande för Svenska Ridsportförbundets valberedning.

    Dessutom har ledamoten Tina Lundin aviserat att hon vill lämna tävlingssektionen.

    − Hon kan framför allt fälttävlan, så det är en kompetens vi behöver i sektionen, säger Gunilla Öhman.

    Slutligen är det två ledamöter som vill lämna ridskole- och utbildningssektionen, Camilla Lundvall och Michaela Skarfors.

    Vi-känsla och stabilitet

    Valberedningen har under hösten ställt frågor till alla förtroendevalda om hur de ser på sitt uppdrag och på arbetsklimatet.
    − På svaren vi fått har vi förstått att det fungerar bra, och att det finns en stabilitet i arbetet. Vi får också samma respons från distrikten, som talar om en vi-känsla och en samsyn.
    − Samtidigt har det här året inneburit en prövning på många sätt, och andra typer av problem att lösa än vad någon hade planerat för, säger Gunilla Öhman.

    Nu har föreningar på sig fram till den 1 februari att nominera kandidater till de olika uppdragen. Svenska Ridsportförbundets förbundsstämma äger sedan rum den 8 maj.

    Läs mer om RF:s jämställdhetsmål

    På Svenska Ridsportförbundets hemsida finns information från valberedningen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden