Körning
12 mars 2021 13:58
Ridsportplus

Mästerlig tv-utmaning för Tomas Eriksson

Tv-karriärSka han ta ännu en mästartitel?  Fyrspannskusken Tomas Eriksson är en av deltagarna i årets upplaga av Mästarnas mästare. En mäktig tävling, inspelad på hans ”hemmabana” på Bjärehalvön.

Mästerlig tv-utmaning för Tomas Eriksson
Tävlingsdags igen för fyrspannskusken Tomas Eriksson. Denna gång dock utan hästar, den tidigare landslagskusken är en av deltagarna i nya säsongen av Mästarnas mästare. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridsport och sportkörning har ju inte varit överrepresenterat i denna tävling men nu är det alltså dags. Men Tomas Eriksson kom med i sista stund, när en annan deltagare tvingats lämna återbud. Han tvekade inte länge innan han sa ja som den tävlingsmänniska han är.
– Jag var ju tvungen att ordna någon som kunde ta över ansvaret här hemma först men sedan så.

Mästarnas Mästare är ett av SVT:s mest populära program. Upp till två miljoner tittare har följt toppidrottsmän och dito kvinnor när de kämpar om den åtråvärda titeln, startåret var 2009 när skidåkaren Per Elofsson vann.

Två grupper

Årets upplaga är den första som spelats in i Sverige, av coronaskäl,  och som vanligt är deltagarna indelade i två grupper.

Nu på söndag är det grupp ett som börjar det vill säga Bengt Gustafsson volleyboll, Johanna Larsson, tennis, Johan Olsson, längdskidor, Sanna Tidstrand speedski, Frida Östberg, fotboll. Från och med avsnitt fem är Tomas Eriksson igång och tävlar. Tillsammans med Therese Alshammar, simning, Linnea Torstensson, handboll, Andre Myhrer, slalom och Fredrik Lindström, skidskytte.

Det har varit tuffa men roliga inspelningsdagar.
– Ofta höll vi på från sju på morgonen till tio på kvällen, berättar Tomas. Och man vande sig ganska snabbt vid att kameran alltid var där och registrerade allt man sa och gjorde.
– Dessutom var de så schyssta att man kunde ångra sig. Det vill säga om man sagt något eller tyckt något som man senare ville ändra så var det ju inte problem. Man behövde inte vara orolig.

5.tomas_mastare
Tomas Eriksson avslutade en lysande sportkörningskarriär 2014. Foto: Eva Österlund

Tuffa utmaningar

Tomas får ju absolut inte säga hur det gick, om han åker ut eller går till final. Inte ens om man tjatar ganska ordentligt.

Men tufft var det.
– Definitivt fysiskt svåra övningar, menar han. Det värsta var nog när vi skulle rulla ett metallklot på 60 kilo. Först upp för en backe mellan portar och sedan ner igen. Det var inte bara att släppa iväg klotet på återvägen, man skulle ju styra hela tiden,
– Den tävlingen var nog den svåraste. Helt makabert svårt att få styr på klotet och dessutom vara snabb.
– Även om jag kände väl till backen för den ligger precis utanför min gård!

Bjäre bjöd väl inte på det allra bästa vädret under inspelningsdagarna. Blåst, kallt inte minst i vattnet.
Något som inte bekymrade Tomas Eriksson nämnvärt. Ju färre tävlingar i vatten desto nöjdare var han. Men det var ju inte bara tävling.
– Kul att umgås med de andra, titta på deras filmer och få lära känna dem.

Tomas hade visserligen koll redan innan det var dags att möta sina konkurrenter. Han har inte bara varit intresserad av ridsporten och körningen utan även följt många andra sportgrenar genom åren.

Jobbet med den egna filmen var också positivt.
– Jag är nöjd med den även om de som satte ihop den tyckte att det var extra häftigt att jag tävlat mot Prins Philip!
– Det har jag ju visserligen flera gånger, och prinsen var också med och fixade pengar till en ny vagn när jag körde sönder den gamla vid de internationella fyrspannstävlingarna i Flyinge på 80-talet.

6.-tomas-eriksson.
Tomas Eriksson dyker upp i det femte avsnittet av Mästarnas mästare. Foto: Eva Österlund

Tävlingsstassen på hyllan

Tomas Eriksson avslutade en lysande sportkörningskarriär 2014. Körde sitt första VM 1984, vann individuellt 2000 och har massor med medaljer av hög valör i stora mästerskap.

Idag finns det inga körhästar kvar på gården även om han fortfarande tar emot en del inkörningshästar. I coronatider har också träningsuppdragen nästan helt försvunnit.

Men nu får TV-tittarna alltså chansen att verkligen få se hur det var när det är Tomas kväll i Mästarhuset. Och hur det går när han kämpar med sitt stora klot i Greviebackarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden