Sportnytt
1 juni 06:20

Matilda saknade samlad sida för auktioner – byggde en själv

AuktionshubMatilda von Rosen tröttnade på att sitta och söka bland alla digitala hästauktioner, och det slutade med att hon byggde en egen samlingssida.
─ När jag fört dialog med auktionshusen framgår det att svenskar överlag sällan budar, så det är nog fler än jag som har problem att hitta, säger hon.

Matilda saknade samlad sida för auktioner – byggde en själv
Matilda von Rosen från Skara har många projekt på gång kring hästar och landsbygdsutveckling. Foto: Privat

I och med pandemin har intresset för att köpa häst på nätet ökat kraftigt, liksom de digitala auktionerna. Men att navigera mellan de olika auktionerna är inte så lätt. Därför har Matilda von Rosen från Skara gjort en samlingssida med alla onlineauktioner på ett och samma ställe.

─ Där kan man se pågående, kommande och avslutade auktioner. Man kan göra en sökning för att få fram inriktning, ålder, samt kön på hästar. På så sätt får man upp alla träffar som finns inlagda där samtliga dessa kriterier uppfylls. Det blir då lättare att få en överblick och se om det finns några intressanta hästar att lägga bud på, säger Matilda von Rosen i ett pressmeddelande.

─ Man kan också få information om det finns några avkommor efter en viss hingst. På avslutade auktioner läggs även pris och köparens nationalitet upp, i de fall arrangörerna av auktionen väljer att visa detta.

Den svenska websidan hub.horse smög igång i april, och är tänkt som en port in till de olika auktionssidorna.

─ Detta är helt enkelt den websidan som jag insåg att jag saknade, säger Matilda von Rosen.

Det som finns idag på webbsidan är bara en början.
─ En vidareutveckling kan vara att kunna lägga upp bevakningar, så att man som köpare får en notis då en häst som uppfyller ens bevakningskriteriers läggs upp på sidan. Detta kan till exempel vara en avkomma efter en viss hingst.

– Detta är bara en av många idéer. Jag vill utveckla sidan ihop med både auktionshusen och med köparna, så att rätt saker utvecklas i rätt ordning, säger Matilda von Rosen.

– I den dialog jag fört med auktionshusen, framgår det att flera av dem tycker att det är för få svenskar inne och budar på hästarna. Förhoppningsvis kan denna webbsida hjälpa till att ändra på detta. Även om sidan är på engelska, så är ju vi svenskar generellt bra på att prata engelska, så detta ska inte vara något problem, säger Matilda von Rosen, som annars mest håller på med innovationer inom lantbruksteknik.

Än så länge är allt gratis, men planen är att hitta en betalningsmodell som gör att sidan kan fortsätta att utvecklas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden