Fälttävlan
23 september 2023 05:50
Ridsportplus

Maya fick en stroke – gjorde internationell debut sex månader senare

Snabba kastHon var 22 år när hon fick en stroke. För fälttävlansryttaren Maya Blomqvist har vägen tillbaka varit kämpig, men också en sporre. "Nu gör jag saker när jag får chansen. Tidigare hade jag kanske tvekat att göra internationell debut, men möjligheten kanske inte kommer igen."

Maya fick en stroke – gjorde internationell debut sex månader senare
Maya och Coca Cola under deras första tävling sedan Maya blev sjuk. Foto: Fototummen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Socionomstudier, två extrajobb och en fritid i stallet var vardag för 22-åriga Västeråsbon Maya Blomqvist i slutet av november 2022. Den aktiva livsstilen föll sig helt naturligt och målen var högt uppsatta. 2023 var siktet inställt på debut i tvåstjärnig fälttävlan med Coca Cola, en åttaårig valack som Maya själv ridit in och tävlat sedan han var fyra år.

  När sjuksköterskan sa till sin kollega ”tryck på strokelarmet” – då gick det upp för mig att det här kommer sluta dåligt. Då kom paniken.

  Dagen som förändrade allt

  I slutet av november 2022 förändrades allt. När Maya höll på att avsluta ett grupparbete slog det plötsligt lock för öronen och tinnitus började tjuta i huvudet. Yrseln blev allt mer tilltagande och när vännerna reste sig för att gå reagerade inte Mayas kropp.
  – Jag såg att de reste sig, men ändå förstod jag inte att jag skulle resa mig och gå.

  När känslan släppte hann en kort stunds lättnad skölja över Maya, innan ångesten kom tillbaka. När hon försökte greppa väskan med högerarmen hände inget, och när hon ställde sig upp gick det knappt att stödja på högerbenet. Yrseln tilltog.
  – Jag trodde att jag hallucinerade och kände mig allmänt förvirrad.

  Med möda hann Maya i kapp sina vänner och förklarade att hon inte mådde så bra, illamående som hon då beskrev det.

  Vården agerade snabbt

  Med sällskap av en stallkompis började resan mot stallet, med ett stopp hemma för att rasta hunden. Allt fler tecken tydde på att något inte stod rätt till. Hundens koppel kunde hon inte hålla i handen och mocka försökte Maya göra med en hand.

  Det var när talet blev sluddrigt och svamligt som hon övertygades om att ett samtal till 1177 var nödvändigt. Ett samtal som fick Maya att släppa sitt kontrollerade yttre.
  – Jag har tidigare varit med i en olycka där jag slog runt med hästen och skadade nacken. Därför hade jag försökt intala mig att det var något med nacken, kanske en nerv i kläm.
  – När vi satte oss i bilen mot sjukhuset blev jag ledsen för första gången – efter samtalet med 1177 förstod jag att det här är inte är bra.

  Väl på akuten gick allt snabbt. Från det att Maya satte sig i väntrummet till det att hon genomgått röntgen, undersökningar och träffat läkare tog det bara 40 minuter.
  – När sjuksköterskan sa till sin kollega ”tryck på strokelarmet” – då gick det upp för mig att det här kommer sluta dåligt. Säkert mellan 12–15 läkare kom inspringande. Då kom paniken.

  Kommer jag komma ihåg banan? Vad händer om jag ramlar av?

  På akutröntgen syntes inget, svaret kom två dagar senare när en magnetröntgen gjordes. Två proppar hittades, en i vänster hjärnhalva och en i frontalloben. Där kunde läkarna även se spår av MS på nerverna.
  – Att få det beskedet var fruktansvärt, hela världen rasade samma. Det var också det att de såg MS, det var nästan tuffare än stroken. Jag blev jätteledsen och tänkte ”jag kommer aldrig kunna rida igen”.

  Lär sig leva på nytt

  Maya Blomqvist 2
  Mayas andra sto Blueberry x ska sättas igång till vintern, här tillsammans med fölet Miss Snowberry. Foto: Privat

  Efter fyra dagar på sjukhuset fick Maya åka hem, och ytterligare några dagar senare satt hon återigen på hästryggen. Efter ett ultraljud på hjärtat hittade läkarna ett hål i hjärtat som lät blodet sippra ut, upp mot hjärnan. Teorin är att det är orsaken till att Maya fick en stroke trots sin unga ålder på 22 år. När läkarna sa att hon ska fortsätta leva som vanligt förstod både Maya och hennes familj att hon ändå kanske måste anpassa livsstilen lite.
  – Mamma bara skrattade och sa att de nog inte förstår vad mitt normala är.

  Trots direktiven om att Maya absolut inte får ramla av i och med att hon får blodförtunnande, finns det inga tvivel för henne att det är just fälttävlan som gäller. På gott och ont finns en helt annan medvetenhet.
  – Det är fälttävlan jag brinner för. Samtidigt är det alltid en oro, så fort jag kliver ut på terrängbanan känner jag oro. Kommer jag komma ihåg banan? Vad händer om jag ramlar av? Förklarar Maya som syftar på den hjärntrötthet och det dåliga minnet som vittnar om vad hon varit med om.

  Det har också tvingat Maya till ett förlåtande tänkande, där Johan Plate från Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram har hjälpt mycket.
  – Han sa ”det enda du kan tänka på är att du faktiskt kommit tillbaka, glömmer du en bana får du tänka att du i alla fall är här”. Jag försöker tänka så – att jag ändå lyckats ta mig hit trots en stroke.

  Viktigt med mentalt arbete

  Redan på sjukhuset bestämde sig Maya för att hon skulle komma tillbaka. Trots att den mentala inställningen var på plats från början vittnar Maya om en tuff resa, som bitvis känts omöjlig. Hjärntröttheten och det dåliga minnet är en ständig påminnelse och något Maya tvingas leva med.
  – Jag har tagit hjälp av tränare och en mental coach, det har hjälpt mycket.

  Att hantera känslorna kring både stroken och MS har också varit tufft, och frågorna som kommer med sjukdomarna. Även om hjärtat är en möjlig orsak vet man ännu inte säkert. Framöver ska hjärtat opereras.
  – Terapeuten har hjälpt mig att hantera frågor som varför det hände och om det kommer hända igen.

  Maya Blomqvist
  Det var i sadeln på Coca Cola som Maya gjorde sin internationella debut. Foto: Linda Enarsson

  Bättre än någonsin

  Från de första vingliga skritturerna där Maya styrde med ena handen har det hänt mycket. I maj gjorde hon debut i tvåstjärnig fälttävlan. Sedan har det gått spikrakt uppåt.
  – I juni debuterade jag internationell fälttävlan i tvåstjärnig klass. Det var verkligen jättehäftigt att få uppleva, berättar Maya som menar att hästarna haft en avgörande roll i kampen för att komma tillbaka.
  – Hemma var det mycket ångest i början, så all tid ägnade jag i stallet. Hästarna har verkligen betytt allt.

  Dessutom har Maya tagits ut till Agrias fälttävlansakademi och för framtiden finns drömmarna kvar, starkare än någonsin.
  – Mitt mål är att få rida mästerskap i framtiden, avslutar Maya.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden