Avelsnyheter
7 april 2023 19:28
Ridsportplus

Mazy Klövenhöj – dotter till en galopphäst

FamiljeproduktStoet med det danskklingande namnet Mazy Klövenhöj är helsvensk och född hemma på gården utanför Nyköping hos uppfödarna Annette Karlsson och Aksel Primdahl. I veckan går hon sin första världscupfinal i dressyr, och är troligtvis ensam i startfältet om att ha en fullblodsmamma som är hinderlöpare.

Mazy Klövenhöj – dotter till en galopphäst
Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj har varit ett ekipage sedan 2016. Nu startar de sin första världscupfinal tillsammans. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att det finns energi så det räcker och blir över i 15-åriga Mazy Klövenhöj (SWB sto f -08, e Bocelli-National Zenith xx, uppf/äg Annette Karlsson och Aksel Primdahl) har visat sig flera gånger under årens lopp, och världscupfinalen i Omaha som pågår nu är inget undantag – här kan du se hur det spritter i benen på stoet.

  Mazy är en häst som behöver få ha det trevligt och inte trimmas på hela tiden. Annette Karlsson.

  Mazy Klövenhöj har en lite annorlunda stam, för att vara en dressyrhäst på högsta nivå. I en intervju med SWB berättar uppfödaren och ägaren Annette Karlsson hur stoet kom till.

  – Jag har en kompis som håller på med galopphästar. När jag skulle köra hem till henne fick jag syn på ett sto med en exteriör som enligt mig skulle passa perfekt för SWB-avel. ”Henne säljer du inte innan du pratat med mig”, sa jag till min kompis.

  Stoet, Manzana xx, vann och placerade sig i både slätlopp och över hinder. När hon som 6-åring fick en senskada och tvingades pensioneras från tävlingsbanorna ringde Annettes kompis.

  Mazy Klovenhoj
  Mazy Klövenhöj har en mäktig galopp. Foto: Kim C Lundin

  – Jag slog till direkt och det visade sig att hon hade en bra stamtavla för SWB-avel, hennes far National Zenith xx har varit både populär och framgångsrik i varmblodsaveln, berättar Annette.

  Hopp- och dressyravel

  Manzana betäcktes med bland andra Lancier, Szkopul och Magini, innan lotten föll på Bocelli.
  – Min dotter Pernille gick på riksidrottsgymnasiet på Strömsholm och de var på studiebesök på Gränsbo. Hon blev väldigt imponerad av Bocelli och sa ”snälla mamma, kan vi inte betäcka med honom nästa gång”, så det gjorde vi.

  Uppkallad efter en gård

  2008 föddes Mazy Klövenhöj, uppkallad efter den gård i Danmark där familjen tidigare bodde som även är namnet på den hunduppfödning familjen har. Hon imponerade som föl men enligt sin ägare var hon ”ganska oansenlig” som unghäst. Familjen tänkte sälja henne men då satte tränaren Camilla Larsson stopp – hon såg att här fanns det kapacitet för Grand Prix och mästerskap. Dottern Pernille tävlade stoet upp till Medelsvår A innan de började leta efter en elitryttare.

  – För oss var det viktigt med en ryttare som satte hästens välfärd först. Vi ville att hon skulle få ha ett bra hästliv, få gå i hagen och ridas ut på. Mazy är en häst som behöver få ha det trevligt och inte trimmas på hela tiden, berättar Annette för SWB.

  Världscupfinalen i dressyr avgörs under natten till lördag med Johanna Due-Boje som enda svenska ryttare. 

  Startlista

  SVT Play sänder med start 01.05 natten mot lördag.
  Repris 08.20-12.25, SVT1 på påskafton.

  Mazy Klövenhöj
  Mazy Klövenhöj har verkligt fin typ och är en utmärkt representant för det bästa med fullblod i stammen. Foto: Kim C Lundin
  Trio
  – Det var viktigt för oss att hitta en ryttare som kunde ge Mazy ett bra hästliv, ett hästliv vi kan stå för, säger Annette Karlsson till Kim C Lundin i Omaha. Foto: Kim C Lundin

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden