Körning
19 mars 2018 19:00

Med ponnyer i topptrim segrade Johanna i Hjulkul

UppvärmningJohanna Nilsson, Skånska Körsällskapet i topp totalt och Elin Holmgren, Österlens Ridklubb tätt efter. Finalen på vinterns Hjulkul i körning blev en spännande uppgörelse.

Med ponnyer i topptrim segrade Johanna i Hjulkul
Johanna Nilsson, totalsegrare och klassvinnare i årets Hjulkul. Med var ponnyerna Stackarps Jalisco och Calle. Groom är Marie Nilsson Foto: Eva Österlund

Hjulkul är en tävling som har haft allt. Från unga debutanter till erfarna toppkuskar. Från nya ponnyer och hästar till SM-veteraner. Lägg till god stämning och en ”plantskola” för morgondagens elitkuskar.

Tävlingen drog igång i början på oktober och sedan har det rullat på i åtta deltävlingar plus då helgens final och kuskarna i södra Sverige har verkligen hängt med hela vägen. Totalt har 74 ekipage varit inblandade i Hjulkul och finalen i Flyinges stora ridhus innehöll 28 starter, fördelade på fyra klasser.

Jonathan Bengtsson - en av många unga kuskar på väg upp. Ponnyn heter Sluypenbergs Sam och bak på vagnen står mamma Paula.
Jonathan Bengtsson – en av många unga kuskar på väg upp. Ponnyn heter Sluypenbergs Sam och bak på vagnen står mamma Paula. Foto: Eva Österlund
Victoria Persson och ponnyn Urby, ännu en ung kusk som vill vara med. Groom är mamma Helena
Victoria Persson och ponnyn Urby, ännu en ung kusk som vill vara med. Groom är mamma Helena Foto: Eva Österlund

I lätt A dominerande nästa generations kuskar. Flera av dem var 12 på det trettonde året och alla gjorde snygga uppvisningar, Jonathan Bengtsson med Sluypenbergs Sam, Catja Lage med Sunny Boy och Victoria Persson med Urby, för att nämna några.

Malin Olsson med sitt fina russpar Gulldis och Umbrid. Trea i lätt klass i Hjulkul-finalen.
Malin Olsson med sitt fina russpar Gulldis och Umbrid. Trea i lätt klass i Hjulkul-finalen. Foto: Eva Österlund

Vann klassen gjorde dock en veteran, Mikaela Rautio med fjordstoet Fortuna Grönkulla. Mikaela kommer från Vetlandaortens Ryttarförening och det gör även Malin Olsson som ställde upp med russparet Gulldis och Umbris. Godkända hingstar och ägda av Rungegårds stuteri. Full fart från början för detta sympatiska och spännande ekipage som började samarbetet i september förra året. SM är ett av delmålen men först blev det alltså en tredjeplats i Hjulkul, lätt klass.

I medelsvår startade sju ekipage, idel kända kusknamn. Här fanns Johanna Nilsson med elegante new foresten Stackarps Jalisco, här fanns Susanne Ankermark med Brännornas Van Gogh, här fanns Hanna Holstein med hälften av sitt shetlandsfyrspann, två fick vänta på den svåra klassen och här fanns unga talangfulla tjejerna Nathallie Hellberg och Sanna Manfredsson.

Sofia Welander och Salomon var med redan i Hjulkul-srtaten hos Kusk i oktober förra året
Sofia Welander och Salomon var med redan i Hjulkul-srtaten hos Kusk i oktober förra året Foto: Eva Österlund

Och så Sofia Welander med lille, tuffe Salomon, en ponny hon har ärvt av sin dotter Hanna. Fort och felfritt gav seger i klassen. Salomon på sista rakan måste ha varit dagens snabbaste insats.

I den svåra klassen kom Johanna Nilsson tillbaka nu med elitponnyn Calle. Ingen tvekan där, Calle var dessutom den ende i klassen som var felfri i båda omgångarna. Klasseger i finalen och totalseger i hela Hjulkul var en bra uppvärmning för Johanna och Calle. Nästa vecka går lastbilen till Exloo i Holland och en stor internationell tävling med riktigt tuff konkurrens.

Johanna ligger lågt när det handlar om placeringar men hon vet att hon har en ponny i topptrim.
– Jag har lagt om träningen i vinter, mer intervall och konditionsträning.

Team Nilsson tänker mer internationellt i år. Bland annat en stor tävling i Polen. Då är också ”Jalle” med i bilen, dvs Stackarps Jalisco. Om det finns lättare klasser som passar honom förstås.

Sarah Blohm och Disco Diamond presterade två snygga rundor i svår klass
Sarah Blohm och Disco Diamond presterade två snygga rundor i svår klass Foto: Eva Österlund

Högtidlig prisutdelning där alla deltagare fick rosett avslutade årets succearrangemang. Nu laddar de flesta av kuskarna för årets utomhussäsong. Även de unga debutanterna – Hjulkul har bevisat att de kan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden