Körning
23 februari 2018 06:30

15-årig körtalang redo för Scandinavium

Kallades galenSanna Manfredsson är en av Sveriges mest lovande unga kuskar. Tillsammans med c-ponnyn Dorthealysts Tristan kan hon bli riktigt farlig redan i år. Ambitionen och kapaciteten finns där - på lördag är det upp till bevis. Då kör hon i Scandinavium.

15-årig körtalang redo för Scandinavium
En vacker herre i sina bästa år. Dorthealysts Tristan laddar för Scandinavium tillsammans med Sanna Manfredsson. Foto: Eva Österlund

Team Manfredsson bor i Oskarström utanför Halmstad. Mamma Åsa hamnade tidigt i hästvärlden med flera egna hästar som både reds och kördes.

– När jag blev gravid med Sanna skulle jag göra en paus med hästarna var det tänkt. Men det blev ju shettis till Sanna redan när hon var två år. Och sedan kom russtoet Gomila in i våra liv.
Russet var en tuff dam med mycket egen vilja.

Sanna red både dressyr och hoppning på henne med stor framgång. Det vittnar inte minst rosettsamligen i hennes rum om, säger Åsa Manfredsson.
–  Så skulle jag köra henne, men vi fick ju ett problem. Sanna var för liten för att grooma och vår tränare Lotta Pålsson tyckte vi skulle byta plats. Och det det har vi fortsatt med. Sanna kör och jag groomar.

Gomila är pensionär
I dag är Gomila pensionär inte långt från numera 15-åriga Sannas och Åsas stall och de hälsar på henne ibland. En ponny som har gjort det mesta, inte minst visat upp sig på Svenska Mässan i Göteborg och på ungdomsdagar på Flyinge.

Men så skulle hon ju ha en ersättare. En ponny som kunde ta Sanna hela vägen upp i körtoppen. De kollade runt lite och hamnade till slut på Jylland. Här fanns Dorthealysts Tristan, en vacker welsh e. Parvadean the Gigolo.

Inte helt lätt.

20180222_sannamanfredsson_evaösterlund
Team Manfredsson, alltså mamma Åsa som groomar, Dorthealysts Tristan som drar och Sanna som kör. Foto: Eva Österlund

Faktum är att ponnyn kallades både ”dum” och ”galen”, han ville inte skritta, ett ridhus var för honom ett ställe där man tävlade i inomhusmaraton i full fart.
– Men det var något med honom ändå. säger Åsa.
– Så vi provade, provade en gång till och slog till.

Han är inte rädd för sånt, han kan däremot bli rädd för sina egna boots. Sanna Manfredsson om sin ponny inför starten i Scandinavium.

Tristan gav Sanna och Åsa mer än fullt upp att göra de första månaderna efter de köpt honom och tanken på att lämna tillbaka den här ponnyn blev allt starkare.
– Då kontaktade vi Tomas Eriksson och när vi ganska uppgivna och helt utan självförtroende kom till honom med Tristan, förstod han inte riktigt problemet.
”Ett jättebra köp, lämna absolut inte tillbaka den här fina ponnyn,” menade Tomas.

Tränade för Tomas Eriksson
Det var som det vände där och då, menar både Sanna och Åsa.
– Vi började träna regelbundet för Tomas. Det började fungera och vi startade första tävlingen där Tristan slog nytt hastighetsrekord i dressyrprogrammet.

Sedan har det rullat på. Tristan och Sanna och Åsa är numera ett framgångsrikt team, de har vunnit och placerat sig högt i lätta klasser, startat medelsvår klass med bra resultat, laddar för finalen i Hjulkul, den sydsvenska serien i inomhusmaraton.

Och sedan kom telefonsamtalet från Annika Borg, lagledare för unga kuskar; Ville Sanna hänga med till Göteborg och köra duellkörning i Scandinavium?

20180222_sannamanfredsson2_evaosterlund
Scandinavium nästa. Åsa och Sanna Manfredsson i packningstagen.

Det finns ju bara ett svar på det om man är en kusk med höga ambitioner. Och det är ju Sanna. Hennes planering för tävlingsåret 2018 är riktigt vass. I planen ingår debut i medelsvår utomhus hos Kusk i nordvästskåne, försöka kvala till SM, som i år går på Skogsborg, starta i den stora tävlingen i Åstorp i vår, starta på Dorthealyst i Danmark.

Och varför inte – Europamästerskapet för unga kuskar som går i Ungern, Sanna sätter målet, sedan får teamet se om de blir uttagna och om det passar in.

Tror på sin ponny
Numera tror de stenhårt på sin fina ponny som funkar bra även om det som i Scandinavium kan vara mycket folk på läktarna. Sanna märker aldrig sådant när hon kör, hon är fokuserad på det hon ska göra och Tristan bryr sig inte heller.
– Han är inte rädd för sånt, han kan däremot bli rädd för sina egna boots, avslutar Sanna Manfredsson.

Kanske blir det en ny rosett från Gothenburg Horse Show att hänga upp i samlingen i hennes rum i villan i Oskarström.

Ungdomarna som kör i Göteborg är: Sanna Manfredsson, Laholm, Elise Strauss, Göteborg, Linnea Kristiansen, Jönköping, Nathalie Hellberg, Dalby, Andreas Sjöberg, Lysekil,  Marcus Clasén, Göteborg, Oliver Sternhag, Hoburg och Jonathan Bengtsson, Skånska Körsällskapet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden