Hoppning
3 september 2023 14:00

Svenska guldhjältarna rev bort sig i EM-finalen

MästerskapEM i hoppning är klart efter en spännande individuell final med flera omkastningar. De svenska finalryttarna rev bort sina medaljchanser och Jens Fredricson blev bästa svensk.

Steve Guerdat, Schweiz, och Dynamix de Belheme tog över ledningen inför andra rundan. Foto: Kim C Lundin

Det blev en spännande första finalrunda i Milano vid lunchtid på söndagen. 24 ekipage blev tolv inför den andra finalrundan som startade 14.05. Ryttarna startar även här i omvänd startordning och tar med sig fel från tidigare rundor.

Ledande Jens Fredricson fick 4 fel och en andra plats inför andra rundan, 3,57 fel efter Steve Guerdat som tog över ledningen efter en felfri första finalrunda.

Tysklands Philipp Weishaupt/Zineday låg på bronsplats inför andra finalrundan.

Hela tre från det svenska EM-guldlaget tog sig vidare till andra rundan, förutom Jens Fredricson även Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson, med von Eckermann som femma – 0,39 fel från bronset.

Ekipaget med lägst antal fel efter alla rundor vinner. Om det behövs blir det omhoppning om medaljerna.

Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero fick med sig en bom ner efter ett bakbensfel på en oxer och sedan ytterligare ett nedslag. Men på det stora hela en bra mästerskapsdebut med EM-guld i lag och totalt 20.81 fel.

Irlands Michael Duffy strök sig från andra finalrundan.

Regerande olympiske mästaren Ben Maher, Storbritannien, visade världsklass när han lotsade Faltic HB felfritt – vilket satte press på dem som kommer efter.

Frankrikes Olivier Perreau och hans häst missförstod varandra efter en jättefin, felfri runda men kom alldeles för nära sista hindret och rev.

Österrikes Max Kühner ingick i det historiska bronslaget tidigare på EM, men visade inte riktigt lika fin hoppning som i den felfria första finalrundan. Det blev ett nedslag innan det var dags för topp-5 i finalen.

Henrik von Eckermann och Iliana hoppade upp sig från en åttondeplats till en femteplats i en felfri första finalrunda. Stoet fick galoppera på med sin ryttare i mjuk lätt sits, men det kom ett nedslag efter en lätt touch i början på banan. Det blev 4 fel och en silverplats när fyra ekipage återstår.

Frankrikes Julien Epaillard visade klass och självförtroende och satte en nolla tillsammans med Dubai du Cedre och klassen fick en ny ledare.

Tysklands Philipp Weishaupt låg på bronsplats innan andra finalrundan. Hans atletiske Zineday visade fin hoppning och det blev felfritt – och ny ledare när två ekipage återstod.

Det var en fokuserad Jens Fredricson som kom in på banan. ”Cosmo” började med riktigt fina, starka språng, men det kom ett ganska grovt nedslag på ett räcke mitt i banan. Det blev 4 fel och medaljen var borta.

När Steve Guerdat gick in på banan behövde han vara nolla för att ta guld, ett nedslag skulle ge honom silver. Ekipaget gjorde allt rätt och tog hem EM-guldet.

Philipp Weishaupt tog silver och Julien Epaillard brons. Jens Fredricson slutade som femma.