Dressyr, Ponny
2 december 2018 10:46

Meja toppade superåret med drömseger

UPPDATERAD MED BILDSPECIALFyra av Sveriges absolut bästa ponnyekipage gjorde upp i den tunga kürfinalen på Sweden International Horse Show. Det var knivskarpt hela vägen, men Meja Karlsson gick in och satte punkt med en seger. "Det är en dröm. Helt overkligt" säger hon mellan glädjetårarna.

Meja toppade superåret med drömseger
Foto: Roland Thunholm

Ponnyküren på Friends är en prestigefylld final i den serie som sträcker sig över året. 17 kval, en tuff semifinal med de tio främsta ekipagen och i dag slutligen final på Friends där de fyra bästa gjorde upp. Finalen dömdes av Mariette Sanders-Van Gansewinkel (E) Annette Fransen Iacobaeus (H) Yuri Romanov (C) Isobel Wessels (M) och Magnus Ringmark (B).

Ekipagen glänste efter varandra och visade upp det bästa av svensk ponnydressyr. Det var riktigt tätt mellan ekipagen med tre stycken på 73 procent, och det blev decimalerna som avgjorde.

Meja Karlsson och Wise Guy (f 2008 e Bodo-Orchard d’Avranches, uppf S.H. Rutgers), som bara har hängt ihop sedan förra året, var bästa svenska ekipage i somras i England i sin EM-debut då de placerade sig i kürfinalen. Nu visade de upp sin kür för den svenska publiken som sista startande.

Vann publikens hjärta

De stack ut extra mycket i skolorna och visade upp ett svårt program med fin energi. Den pedagogiska och proffsiga kommentatorn Pether Markne framhöll extra mycket Mejas ridning och att hon ”väldigt i hästen på ett trevligt sätt utan att vara för tung” och hur de kunde presentera svårigheter i galoppdelen av programmet på ett bra sätt.

Såväl domare som publik var eniga – det här var segerekipaget. 73,6 procent av domarna och hela 79,086 procent av den mycket entusiastiska publiken blev det.

Mejart2
På väg mot seger. Foto: Roland Thunholm
Meja1rt
Meja, Wise Guy och tränare Ninni Svensson vid prisutdelningen. Foto: Roland Thunholm

Det är en lycklig och tårfylld Meja som möter pressen strax efter ärevarvet.
– Det här är verkligen som en dröm. Att jag har kunnat få uppleva så mycket med Wissie på bara ett år…

Friends smäller högst

Meja kan se tillbaka på ett fantastiskt första år med sina ponny med internationella segrar, SM-silver och EM-placeringar.
– Det är svårt att jämföra det här och EM. EM kändes inte så spektakulärt, men här är det en riktig arena och toppryttare som Patrik Kittel på plats. Det här är många gånger bättre, säger Meja på frågan om EM eller Friends slår högst.

Finalen var hård och Meja framhåller att alla ekipage är i toppklass.
– Det var så jämt mellan oss. Alla är sjukt bra och det handlade om dagsform och vilken ponny som klarade arenan bäst.

Hon rider vidare internationellt nästa år och siktar då på SM-medalj, ännu ett EM och gärna Falsterbo. Nu väntar först lite lugn och ro, och troligen mycket mys.
– Wissie älskar att mysa. Han är så vänlig, vill allas bästa och är så fin, säger Meja om sin guldponny.

Resultat

Emiliart1
Emilia Bergåkra och godkända hingsten Jarno RP 145 (hingst, f 2001, e Coelenhagens Purioso-Coelenhagens Lets be the Best, uppf R. Bonhof) blev finaltvåor på 73,550 procent. De dansade fram till gyllene toner som matchade den sagolika hingsten. Utan några egentliga missar som drog ner och med fina åttor för bland annat samlade galoppen, byten, öppna och musiken landade de just efter vinnarduon. Pether Markne framhöll bland annat att det var ett uppfinningsrikt program med intressanta, fina vägval, fina skolor, förvänd galopp och byten. Foto: Roland Thunholm
Emiliart2
Visst kan vem som helst förstå att Emilia var nöjd efter den här insatsen. Foto: Roland Thunholm
Sigridrt
Största fansen: Mamma Sigrid och syster Cecilia. Foto: Roland Thunholm
Zelmamontanart2
Zelma Björks flashiga gångartsponny Montana (val, f 2009, e Monty-Wärnanäs Ulrik, uppf Marianne Lundin) har bara börjat visa vad han går för. Zelma har tävlat Montana i ett år och 9-åringen debuterade nationellt så sent som i våras. Åttorna duggade tätt och domarna belönade särskilt deras ökade skritt, förvända galopp, koreografi och rytm. Montana hade nog helst fortsatt lite till och ville inte riktigt hålla hovarna stilla i sista halten, vilket förstås drog ner litegranna. Det blev en fin bronsplats i finalen med 73,45 av domarna och lite högre av publiken: 74,519 procent.
Pether Markne gav ett stort ”wow” till Zelma, gillade den starka powern i Montanas bakre del som ger frambenslätthet på ett ”äkta sätt”. Pether föll pladask och ville gärna ta med sig en något större Montana hem… ArkivFoto: Roland Thunholm
Zelmamontanart1
Lovande 9-åring in action. Foto: Roland Thunholm
Zelmamontanart3
Den här duon lär vi får se mer av. Foto: Roland Thunholm
Marysophiert
Mary-Sophie Haid-Bondergaard och Bomgaardens Dicaprio (val, f 2007, e FS Don’t Worry-Bonansa, uppf Tina Nissen) var först ut på arenan. Det blev stabila 70,65 procent av domarna, vilket blev en fjärdeplats i dag, och 71,262 procent av publiken. Extra plus för bland annat deras ökade trav och den fina koreografin med fyra 7,5:or och en 8. Dicaprios bärighet och fina form föll Pether Markne i smaken och han framhöll även Mary-Sophies mogna ridning med bra inverkan för säte och skänkel. ”Det här ekipaget hade jag gärna sett mer av” säger Pether när de skrittade ut efter sin finalritt. Foto: Roland Thunholm
Marysohopiert2
Mary-Sophie skrittade ut efter en vacker kür på Sweden International Horse Show. Foto: Roland Thunholm
Ärevar2rt
Unga, proffsiga kürfinalister i ett ärevarv inför tusentals personer på Friends. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden